Erik Juffermans Erik Juffermans
09/03/2023 11:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/03/2023 11:03

Crypto bank Silvergate sluit de deuren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bankencrisis leidt tot jacht op crypto 'compliance' personeel

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Crypto bank Silvergate zit als sinds begin dit jaar in het nauw. De problemen bleken afgelopen week zelfs groter te zijn dan gedacht en gisterenavond maakte de crypto bank de gevreesde aankondiging: Silvergate gaat alle operaties tot een halt brengen en de bank liquideren. Silvergate meldt in een persbericht dat dit “het beste pad voorwaarts” is.

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen

FTX neerval dreunt na

De crypto bank maakte afgelopen kwartaal een miljard dollar verlies en was gedwongen bijna de helft van zijn werknemers te ontslaan in januari. Het vertrouwen van investeerders ging in rook op en het bedrijf moest ruim 8 miljard dollar aan opnames verwerken. Om dat te realiseren moest Silvergate naar eigen zeggen een grote hoeveelheid assets tegen verliezen verkopen.

Silvergate is de klap duidelijk niet te boven gekomen, en gaat dus officieel de deuren sluiten. Volgens de bank zullen alle deposito’s aan klanten uitgekeerd worden. In reactie op het nieuws daalde het aandeel van Silvergate bijna 40% in de uren na het sluiten van de beurzen.

De hele Silvergate situatie toont aan hoe desastreus de FTX neerval was en nog steeds is. De voormalig crypto exchange FTX was namelijk de grootste klant van Silvergate. Bitcoin (BTC) analist Josef Tetek lichtte dat toe.

“De situatie met Silvergate laat zien hoe besmettelijk FTX blijft, en hoe relevant de exposure van investeerders aan gecentraliseerde exchanges is. Als dingen fout gaan, dan is dat exposure een verregaand risico”.

Val crypto bank is geen verrassing

Dat Silvergate op dit moment de deuren sluit is geen verrassing, en zeker niet voor bekende investeerder Mark Cohodes. Afgelopen weekend claimde hij al dat Silvergate binnen een week zou omvallen.

Sinds de neerval van FTX in november had Cohodes al zijn bedenkingen bij de crypto bank. De grote connectie tussen FTX en Silvergate bracht hem snel tot de conclusie dat de crypto bank net als FTX “vuilnis” is. 

Zijn oordeel blijkt dus de realiteit te zijn, en Silvergate gaat de deuren sluiten. Volgens de bank zelf is de volgende stap het “bepalen wat de beste manier is om claims op te lossen en om de overgebleven waarde van assets te behouden”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie