Erik Juffermans Erik Juffermans
09/03/2023 11:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/03/2023 11:03

Crypto bank Silvergate sluit de deuren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bankencrisis leidt tot jacht op crypto 'compliance' personeel

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Crypto bank Silvergate zit als sinds begin dit jaar in het nauw. De problemen bleken afgelopen week zelfs groter te zijn dan gedacht en gisterenavond maakte de crypto bank de gevreesde aankondiging: Silvergate gaat alle operaties tot een halt brengen en de bank liquideren. Silvergate meldt in een persbericht dat dit “het beste pad voorwaarts” is.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX neerval dreunt na

De crypto bank maakte afgelopen kwartaal een miljard dollar verlies en was gedwongen bijna de helft van zijn werknemers te ontslaan in januari. Het vertrouwen van investeerders ging in rook op en het bedrijf moest ruim 8 miljard dollar aan opnames verwerken. Om dat te realiseren moest Silvergate naar eigen zeggen een grote hoeveelheid assets tegen verliezen verkopen.

Silvergate is de klap duidelijk niet te boven gekomen, en gaat dus officieel de deuren sluiten. Volgens de bank zullen alle deposito’s aan klanten uitgekeerd worden. In reactie op het nieuws daalde het aandeel van Silvergate bijna 40% in de uren na het sluiten van de beurzen.

De hele Silvergate situatie toont aan hoe desastreus de FTX neerval was en nog steeds is. De voormalig crypto exchange FTX was namelijk de grootste klant van Silvergate. Bitcoin (BTC) analist Josef Tetek lichtte dat toe.

“De situatie met Silvergate laat zien hoe besmettelijk FTX blijft, en hoe relevant de exposure van investeerders aan gecentraliseerde exchanges is. Als dingen fout gaan, dan is dat exposure een verregaand risico”.

Val crypto bank is geen verrassing

Dat Silvergate op dit moment de deuren sluit is geen verrassing, en zeker niet voor bekende investeerder Mark Cohodes. Afgelopen weekend claimde hij al dat Silvergate binnen een week zou omvallen.

Sinds de neerval van FTX in november had Cohodes al zijn bedenkingen bij de crypto bank. De grote connectie tussen FTX en Silvergate bracht hem snel tot de conclusie dat de crypto bank net als FTX “vuilnis” is. 

Zijn oordeel blijkt dus de realiteit te zijn, en Silvergate gaat de deuren sluiten. Volgens de bank zelf is de volgende stap het “bepalen wat de beste manier is om claims op te lossen en om de overgebleven waarde van assets te behouden”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie