Nick de Jong Nick de Jong
21/05/2024 17:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2024 14:50

Darkweb-ondernemer door suffe crypto-fout opgepakt door FBI

Monero-XMR Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Darkweb-ondernemer door suffe crypto-fout opgepakt door FBI

Foto: RUBEN M RAMOS/Shutterstock

Een eigenaar van een darkweb-marktplaats is tegen de lamp gelopen, nadat de Federal Bureau of Investigation (FBI) zijn transacties vanaf de marktplaats naar een privé account kon volgen. Nu hangt hem een lange gevangenisstraf boven het hoofd. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Eigenaar darkweb marktplaats gearresteerd

In de Verenigde Staten heeft de FBI laten weten de eigenaar van een grote darkweb-marktplaats te hebben gearresteerd. De eigenaar, genaamd Riu-Siang Lin, werd gearresteerd op het John F. Kennedy Airport in New York op 18 mei. Wanneer hij wordt veroordeeld voor de aanklachten zou hij een levenslange gevangenisstraf tegemoet kunnen zien.

Lin, die zich online “Pharoah” noemde, was het grote brein achter een van de grootste marktplaatsen voor het verhandelen van drugs. Zo verdiende de marktplaats al zo’n 100 miljoen dollar aan de transacties, die verplicht via de website moesten worden uitgevoerd. Zodat vervolgens van elke transactie 5% naar Lin ging. De marktplaats met de naam “Incognito Market” was een e-commerce website, die alleen gevonden kon worden via de speciale web browser Tor, een browser die door veelal wordt gebruikt om op het darkweb of darknet te komen.

Op de marktplaats werden allerlei verschillende soorten drugs verhandeld, zoals cocaïne, LSD, MDMA en verschillende amphetamines. De drugs werd gekocht met bitcoin (BTC) en monero (XMR). Volgens James Smith, werkzaam bij de FBI, zouden de activiteiten al vier jaar lang gaande zijn en heeft Lin er miljoenen dollars aan verdiend.

Advertentie

Kopie rijbewijs leidde naar de dader

De FBI traceerde de crypto transfers van de Incognito Market naar een niet genoemde crypto exchange account op naam van Riu-Siang Lin. In de aanklacht heeft de bevoegde FBI officier Mark Rubens geschreven dat een crypto wallet van Lin de crypto’s van de marktplaats ontving, om het vervolgens door te sturen naar account op een crypto exchange.

De FBI nam contact op met de exchange, die hen voorzag van een kopie van het rijbewijs waarmee Lin het account had geopend. Ook deelde zij een e-mailadres en een telefoonnummer met de onderzoekers. Uit onderzoek naar het e-mailadres kwam naar voren dat het was gebruikt om een domeinnaam aan te vragen. Met dit domein werd de Incognito Market vervolgens gepromoot.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het account bij de crypto exchange in de afgelopen 3 jaar groeide van 63.000 dollar naar 4,2 miljoen dollar. En een tweede account op de exchange ontving tussen juli en november vorig jaar maar liefst 4,5 miljoen dollar.

De FBI heeft vervolgens gevraagd aan de autoriteiten om beslag te mogen leggen op de gevonden cryptocurrencies.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Advertentie