Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
22/04/2020 19:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2020 19:03

De Nederlandsche Bank wil gaan experimenteren met "digitaal centralebankgeld"

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
De Nederlandsche Bank wil gaan experimenteren met digitaal centralebankgeld

Onlangs gaf het Ministerie van Financiën aan dat ze willen experimenteren met digitale munten in Nederland als betaalmiddel. Mensen kunnen dit geld dan gebruiken naast het geld wat ze op hun rekening hebben staan of als cash geld bezitten.
Deze maatregelen werden naar voren gebracht middels een rapport dat gepubliceerd werd op de site van de overheid. Het doel van het betaalmiddel is betalingen met verschillende landen gemakkelijker en sneller maken. Het doel is dan ook om een munt te maken die door heel Europa te gebruiken is. Een half jaar geleden adviseerde een groep economen een dergelijk systeem te ontwikkelen. Vroeger hadden mensen nog veel geld op hun spaarrekening staan of cash in huis, tegenwoordig is het houden van cash in huis steeds minder populair. Iedereen lijkt afhankelijker te worden van banken
Wat niet specifiek in het rapport naar voren kwam was Libra van Facebook. Al lijkt het aannemelijk dat het balletje omtrent een eigen digitale munt aan het rollen kwam als gevolg van het feit dat cryptocurrencies als Libra en andere stablecoins het monetaire systeem in gevaar kunnen brengen.
Volgens onderzoek van de Nederlandse Bank zou een dergelijke eigen munt dus bijdragen aan het vertrouwen in het geldsysteem. In bijvoorbeeld onzekere tijden zoals wij die nu kennen door het coronavirus, of als er een nieuwe financiële crisis dreigt. Minister Hoekstra van Financiën gaf aan dat een dergelijke munt een nieuwe stimulans kan geven aan de financiële sector. Nederland is van plan binnen twee jaar aan de slag te gaan met een test.
Nederland is echter niet het eerste land wat experimenteert met een digitale euro. In Frankrijk zijn ze al begonnen met een experiment waarbij de Europese Centrale Bank aangaf achter het idee te staan. Het belangrijkste standpunt van de digitale munt is daarom volgens de DNB ook om een munt te creëren die door heel Europa inzetbaar is.
In ander nieuws van eigen bodem; de Eerste Kamer heeft de ‘cryptowet’ bijna unaniem aangenomen. Een poging van Kamerlid Otten om mkb-bedrijven in de cryptosector te ontzien van de hoge toezichtkosten en administratieve verplichtingen mocht niet baten.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie