Kevin Schijven Kevin Schijven
01/04/2021 14:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2021 14:03

Digitale euro kan nog jaren duren, meldt ECB president Christine Lagarde

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro kan nog jaren duren, meldt ECB president Christine Lagarde

Enkele maanden geleden klonk het nog alsof de komst van een digitale euro nabij was, maar nu blijkt dat het waarschijnlijk nog jaren zal duren. Als het überhaupt doorgaat.

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), meldt op 31 maart in een interview met Bloomberg dat het nog maanden kan duren voordat een beslissing wordt gemaakt omtrent de digitale euro, en dat het nog zelfs vier jaar kan duren voordat deze lanceert.

Lagarde, voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zegt dat de beslissing omtrent een zogeheten central bank digital currency (CBDC) erg complex is. De ECB vroeg eind vorig jaar om reacties vanuit het publiek over de digitale euro en heeft er maar liefst 8.000 ontvangen.

Een analyse van deze reacties zal binnenkort doorgespeeld worden aan het Europees Parlement en de Europese Commissie. Daarna zal besloten worden of experimenten met de zogeheten central bank digital currency (CBDC) zullen worden voortgezet of niet, en dat zal pas ergens midden 2021 zijn.

Mocht Europa ervoor kiezen om door te zetten met deze digitale euro, dan kan het hele proces nog vier jaar duren, of zelfs langer, voordat deze lanceert, zegt Lagarde:

“Het hele proces, laten we er realistisch over zijn, zal naar mijn mening nog vier jaar duren, misschien iets meer. Maar ik hoop dat we het binnen vier jaar kunnen houden.

Omdat het zowel een technische inspanning is als een fundamentele verandering, omdat we ervoor moeten zorgen dat we het goed doen. We zijn het aan Europeanen verschuldigd; ze moeten zich veilig voelen. We moeten ervoor zorgen dat we geen enkel systeem kapot maken, maar het systeem verbeteren.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie