Roy van Krieken Roy van Krieken
19/10/2023 13:07 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/10/2023 13:19

Digitale euro komt weer een stap dichterbij na lang onderzoek

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El euro digital se acerca un paso más tras una larga investigación

Foto: Shutterstock/ilolab

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een belangrijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van een digitale euro, een zogheten central bank digital currency (CBDC). Na een onderzoek dat twee jaar heeft geduurd gaat de bank over naar de voorbereidingsfase van dit ambitieuze project.

SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding

Digitale euro nadert realiteit

De ECB is niet zomaar in dit avontuur gestapt. Na een diepgaand tweejarig onderzoek heeft de bank besloten om over te stappen naar de voorbereidingsfase van het project. President van de ECB, Christine Lagarde beschouwt de digitale euro als een elektronische variant van contant geld, ideaal voor alle soorten digitale transacties. Dit zou niet alleen kosteloos zijn, maar ook voldoen aan de strengste eisen.

“We moeten onze munteenheid voorbereiden op de toekomst. We zien een digitale euro als een digitale vorm van contant geld die gebruikt kan worden voor alle digitale betalingen, gratis, en die voldoet aan de hoogste privacynormen.”

De komende voorbereidingsfase van de digitale euro staat gepland om te beginnen op 1 november 2023 en zal naar verwachting twee jaar duren. Gedurende deze periode wordt de regelgeving rondom de digitale euro afgerond. Daarnaast worden er aanbieders geselecteerd die het platform en de infrastructuur voor de digitale euro kunnen ontwikkelen.

Mogelijke risico’s onder de loep

Hoewel het enthousiasme voor de digitale euro groot is, zijn er ook zorgen. Mairead McGuinness, de financiële dienstenchef van de EU, heeft aangedrongen op een grondige beoordeling van het voorstel voor de digitale euro. Tijdens een conferentie in september benadrukte McGuinness dat men niet overhaast te werk moet gaan en de beslissing voor de verkiezingen van juni 2024 moet overwegen. Ze verklaarde:

“Het bestuurscollege beslist over de volgende fase van het project. Maar laat me heel duidelijk zijn: een mogelijke beslissing van het bestuurscollege om een digitale euro uit te geven, staat nu niet op de agenda en wordt pas genomen nadat de wetgeving is aangenomen.”

De ECB en de Europese instituties blijven nauw samenwerken om het optimale ontwerp voor de digitale euro te bepalen en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij de behoeften en voorkeuren van de mensen. Met de juiste voorbereiding en afweging van risico’s kan de digitale euro een revolutionaire stap zijn in de toekomst van cryptocurrencies.

Crypto Insiders is genomineerd!

Het zal je niet ontgaan zijn, we hebben een volledig nieuwe website, met een sterke focus op jou; de lezer. Vlak na de lancering hoorden we dat we genomineerd zijn voor een publieksprijs.

Het betekent veel voor ons als jullie even op ons stemmen, stemmen duurt een minuut – we beloven dat het het waard zal zijn. Stemmen doe je hier!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie