Roy van Krieken Roy van Krieken
19/11/2022 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2022 11:00

Duitse banken niet geïnteresseerd in crypto door ‘oplichters’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Enorme Duitse vermogensbeheerder gaat bitcoin aanbieden

Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock

Volgens de president van de hoogste Duitse financiële toezichthouder BaFin, Mark Branson, is de interesse in de crypto markt onder banken in Duitsland erg laag. Volgens Branson heeft dit alles te maken met het feit dat banken van mening zijn dat er vandaag de dag nog te veel ‘oplichters’ en ‘profiteurs’ in de industrie aanwezig zijn.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Opkomst bitcoin brengt ook problemen met zich mee

In Duitsland hebben banken een licentie nodig van de toezichthouder om te handelen in cryptocurrencies. Mark Branson stelt echter dat zij tot op heden slechts vier van deze licenties hebben afgegeven. Dit komt niet enkel omdat de toezichthouder erg terughoudend is om licenties te verstrekken, ook zijn banken simpelweg niet geïnteresseerd.

“Over het algemeen lijkt de belangstelling van banken om hun klanten handel in crypto-activa aan te bieden nog steeds erg beperkt,” 

Dat crypto en blockchain een nieuwe golf van innovatie vertegenwoordigen is wel duidelijk, dat erkent Mark Branson ook. Echter, volgens hem is het meestal het geval dat dergelijke nieuwe innovatiegolven gepaard gaan met de opkomst van oplichters en profiteurs. Hij stelt dat dit momenteel ook duidelijk zichtbaar is binnen de crypto industrie.

“Niet alle crypto-bedrijfsmodellen zijn serieus. Golven van innovatie brengen, zoals we weten, ook profiteurs en oplichters met zich mee.”

Volgens Branson is de taak van de Duitse toezichthouder op dit moment om deze innovatie te waarborgen, maar tegelijkertijd wel ervoor te zorgen dat alleen de ‘serieuze’ crypto projecten echt voet aan de grond krijgen. Hoe zij dat precies voor zich zien is niet duidelijk.

Cryptocurrency-regulatie in Duitsland

De regelgeving wat betreft cryptocurrencies in Duitsland is nu nog vrij coulant. Dit heeft veelal te maken met voordelige belastingen die over crypto’s worden geheft. Wel geeft de Duitse toezichthouder aan dat zij bereid zijn om harde en pijnlijke maatregelen te nemen als dat nodig is. 

De uitspraken van BaFin voorzitter Branson onderstrepen nog maar eens de schade die drama’s zoals de ondergang van FTX kunnen aanbrengen aan de hele industrie. Zolang dergelijke situaties zich voor blijven doen is het niet gek om te denken dat toezichthouders steeds harder op zullen treden met alle gevolgen van dien. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie