Timo Bult Timo Bult
08/03/2022 15:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/03/2022 15:04

Estland wil bitcoin strenger reguleren om mazen in sancties te dichten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Estland wil bitcoin strenger reguleren om mazen in sancties te dichten

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Opnieuw is er een roep om cryptocurrencies als bitcoin (BTC) strenger te reguleren om de sancties tegen Rusland effectiever te maken. Dit keer is het de minister-president van Estland, Kaja Kallas, die om strengere crypto-regulatie vraagt. Dat meldt Reuters in een korte update.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto-regulatie om mazen in de sancties te dichten

Kallas deed haar uitspraken tijdens een persconferentie samen met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Blinken. In de Estse hoofdstad Tallinn zei Kallas:

“We moeten ons focussen op het compleet isoleren van Rusland uit de vrije wereld.”

De minister-president stelt voor om cryptocurrencies strenger te reguleren om zo eventuele mazen in de sancties te dichten. Velen zijn bang dat Rusland crypto massaal gebruikt om de sancties te omzeilen. Daarnaast wil Kallas dat alle Russische en Wit-Russische banken uit het SWIFT-netwerk worden gegooid. Op dit moment is dat nog maar een selectie.

Advertentie

Wordt bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen?

Het blijft een lastig vraagstuk voor wetgevers. Cryptocurrencies zijn namelijk gedecentraliseerd en dus kan niemand macht uitoefenen op de netwerken. Zo kunnen transacties met geen mogelijkheid geblokkeerd worden.

Of Rusland cryptocurrencies als bitcoin massaal inzetten om sancties te omzeilen is volgens sommige experts echter onwaarschijnlijk. Een van de redenen hiervoor is dat blockchains transparant zijn. Eventuele sanctie-omzeiling zal dus vroeg of laat gedetecteerd kunnen worden.

Daarnaast zou er überhaupt niet voldoende liquiditeit zijn op de cryptomarkten, zo legde de  voorzitter op het gebied van beleid voor de Amerikaanse Blockchain Association, Jake Chervinsky, onlangs uit:

“Crypto-markten zijn om te beginnen dun, en roebel-handelsparen zijn zeldzaam. Nu Rusland is afgesneden van ’s werelds crypto-industrie, kunnen ze niet genoeg liquiditeit vinden om ertoe te doen.”

Desalniettemin blijven wet- en regelgevers inzoomen op crypto. Er lijkt nu extra vaart gezet te worden achter het doordrukken van extra regulering. Zo zal de Amerikaanse president Joe Biden deze week nog een executive order ondertekenen gericht op crypto-bedrijven in het land.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie