Roy van Krieken Roy van Krieken
25/04/2024 14:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2024 11:58

EU keurt strengere crypto-wetgeving voor exchanges goed

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Crypto-industrie verwelkomt Europese banken dankzij MiCa-regulatie'

Foto: jorisvo/Shutterstock

De Europese Unie heeft nieuwe regelgeving aangenomen die gericht is op het versterken van de strijd tegen witwaspraktijken binnen de crypto-sector. Deze regels zijn onlangs door het Europees Parlement goedgekeurd en zullen vooral invloed hebben op crypto-asset service providers (CASPs), zoals gecentraliseerde crypto-exchanges.

Cryptobeurs Binance ontvangt miljoenen boete van Canadese overheid
Cryptobeurs Binance ontvangt miljoenen boete van Canadese overheid

KYC en meldplicht voor crypto-exchanges

De nieuwe wetgeving eist van crypto-ondernemingen dat zij hun due diligence-processen aanscherpen en identiteitsverificaties van klanten grondiger uitvoeren. Niet alleen exchanges, maar ook beheerders van cryptocurrencies en andere diensten, zoals gokdiensten, vallen onder deze verplichtingen. Zij zullen ook verplicht zijn om verdachte activiteiten te melden bij de autoriteiten.

Dit vormt een uitbreiding op de huidige verplichtingen. Patrick Hansen, EU-strategie en beleidsdirecteur bij Circle, benadrukte op X dat de regels niet geheel nieuw zijn, aangezien alle EU-crypto exchanges en aanbieders van wallets reeds verplicht zijn om te voldoen aan de standaard procedures voor klantenkennis (KYC) en anti-witwasbeleid (AML).

Toezicht en handhaving van crypto-wet

De handhaving van deze nieuwe regelgeving zal worden uitgevoerd door het nieuw opgerichte Agentschap voor Anti-Witwassen en het Bestrijden van Terrorismefinanciering (AMLA), gevestigd in Frankfurt. De wet moet nog formeel worden aangenomen door de Raad en gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de EU. De effectieve implementatie van de regels zal drie jaar na deze formele stappen plaatsvinden. Dat duurt dus nog wel even.

De inspanningen van de industrie om een risicogebaseerde aanpak te bevorderen, waarbij verschillende opties mogelijk zijn, hebben volgens Hansen geleid tot een consensus over een “positief resultaat” voor de sector. Dit is een belangrijke stap in de regulering van crypto binnen de Europese Unie, die de betrouwbaarheid van de crypto markt kan verhogen en investeerders meer zekerheid kan bieden.

Deze ontwikkeling laat zien dat de EU vastberaden is om de crypto-sector te reguleren en te integreren binnen haar bredere financiële systemen, terwijl ze tegelijkertijd probeert om financiële misdrijven zoals geld witwassen te bestrijden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor hoe crypto-ondernemingen opereren binnen Europa en zal waarschijnlijk bijdragen aan een grotere adoptie van blockchain-technologie onder gereguleerde en veiligere omstandigheden.

Een ‘strengere crypto-wet’ klinkt op het eerst gezicht wellicht eng, maar volgens experts wegen de voordelen op tegen de nadelen. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor de gemiddelde particuliere investeerder. Een verbeterde veiligheid van en verhoogd vertrouwen in de crypto-industrie is eigenlijk voor iedereen goed.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie