Simon Bosch Simon Bosch
25/05/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/05/2023 18:30

EU wil mogelijk limiet op crypto hefbomen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Experts uiten onzekerheid over nieuwe Europese crypto wet

Foto: jorisvo/Shutterstock

De Europese Unie timmert hard aan de weg met nieuwe regels voor de crypto-industrie. De nieuwe MiCA-wetgeving moet voor veel constructiever beleid zorgen dan dat van de Amerikaanse beleidsmakers, maar streng is de EU wel. Als het aan een belangrijke financiële waakhond van de EU ligt komen er binnenkort limieten op hefbomen in de crypto-industrie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

EU houdt crypto in de gaten

In een onderzoeksrapport beschrijft het European Systemic Risk Board (ESRB) uitgebreid hoe de crypto-industrie in elkaar zit en wat de stand van zaken is in de markt. Zo schrijft het over hoe de prijzen van verschillende cryptocurrencies zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, inclusief hoe de markt eraan toe is na de bearmarkt van 2022.

Met name stablecoins zijn een belangrijk onderwerp voor de ESRB. Stablecoins die hun link met datgene waar ze de waarde van moeten kopiëren verliezen zijn volgens de beleidsmaker namelijk een groot risico voor de financiële stabiliteit van de EU. Deze ‘de-pegs’ kunnen de rest van de markt namelijk met zich meetrekken. De rest van de economie zou daar ook last van kunnen krijgen.

Het rapport benadrukt dat de crypto-industrie maar weinig links heeft met de ‘echte economie’, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen als adoptie blijft groeien. De ESRB heeft niet de rechtsbevoegdheid om haar wereldbeeld door te voeren als officieel beleid, maar het zou wel de Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving kunnen beïnvloeden.

Advertentie

Regulatie tegen crypto hefbomen

Misschien nog veel belangrijker is dat het ESRB een limiet wil op hoeveel schuld investeringsfondsen mogen aangaan als ze blootstelling hebben aan crypto. Dit onderwerp is zó belangrijk voor het instituut dat het in het 77 pagina’s tellende rapport het woord ‘leverage’ 71 keer heeft gebruikt.

Hierbij maakt het onderscheid tussen drie soorten schuld of hefbomen. Allereerst zijn er in crypto ‘reguliere’ hefbomen die je bijvoorbeeld via exchanges kunt gebruiken om extra in coins te kunnen investeren. Daarnaast kun je indirect schuld aangaan bij traditionele financiële instituten door fiat-valuta te lenen.

Als laatste kun je via Decentralized Finance (DeFi) lenen. Dit is ook een belangrijk onderwerp voor het instituut, omdat de protocollen vaak volatiele tokens gebruiken om het netwerk bijvoorbeeld veilig te houden. De beleidsmaker benadrukt dat dit automatisch meer hefboom naar de markt brengt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie