Kevin Schijven Kevin Schijven
21/07/2021 12:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/07/2021 12:33

Europa wil strengere regelgeving voor crypto als bitcoin en anonieme transacties en wallets verbieden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa wil strengere regelgeving voor crypto als bitcoin en anonieme transacties en wallets verbieden

Foto: artjazz/Shutterstock

De Europese Commissie introduceerde gisteren een nieuw wetsvoorstel om witwaspraktijken verder aan te pakken. Het is een herziening van de huidige wetgeving en zorgt wellicht voor strengere regulering van cryptocurrencies met betrekking tot anonieme crypto wallets en transacties.

Het nieuwe voorstel zal wellicht crypto bedrijven, oftewel crypto asset service providers (CASPS), dwingen om persoonlijke gegevens van zenders en ontvangers op te slaan. Het gaat om gegevens als namen, adressen, geboortedata, rekeningnummers en meer persoonlijke gegevens.

De nieuwe wetgeving is een poging om witwaspraktijken tegen te gaan, ondanks dat crypto vanwege de openbaarheid van de onderliggende blockchain-technologie hier sowieso niet voor geschikt is. Daarnaast worden wellicht anonieme crypto-wallets verboden:

“De wijzigingen van vandaag zullen zorgen voor volledige traceerbaarheid van crypto-activaoverdrachten, zoals bitcoin, en zullen het mogelijk maken om het gebruik ervan voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering te voorkomen en op te sporen. Bovendien zullen anonieme crypto wallets worden verboden, waarbij de EU AML/CFT-regels volledig worden toegepast op de crypto sector.”

Dat lijkt in eerste instantie erger dan het is. Het is eigenlijk een toepassing van de zogenaamde travel rule van de Financial Action Task Force (FATF) op de crypto branche. Deze regel geldt al voor traditionele wire transfers en anonieme bankrekeningen zijn al verboden in de EU. Deze nieuwe eisen zouden overigens pas voor transacties vanaf €1.000 gelden.

Het wetsvoorstel moet eerst nog door het Europees parlement worden aangenomen en dat kan nog jaren duren. De Commissie zegt in het voorstel dat het hiermee juist niet de crypto markt wil onderdrukken:

“Deze voorstellen zijn ontworpen om de juiste balans te vinden tussen het aanpakken van deze bedreigingen en het voldoen aan internationale normen, zonder een buitensporige regeldruk voor de industrie te veroorzaken. Integendeel, deze voorstellen zullen de crypto-activa-industrie in de EU helpen zich te ontwikkelen, aangezien deze zal profiteren van een bijgewerkt, geharmoniseerd wettelijk kader in de hele EU.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie