Simon Bosch Simon Bosch
24/02/2022 17:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2022 17:04

Europees Parlement wil alle Proof-of-Work crypto’s verbieden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europees Parlement wil alle Proof-of-Work crypto’s verbieden

Foto: mixmagic/Shutterstock

Inmiddels begint de EU ook het nut van cryptocurrencies te begrijpen. Vorige week heeft de Europese Commissie onthuld dat ze de sector serieus wil nemen, mits deze goed gereguleerd wordt. Nu schrijft BTC Echo dat het overheidslichaam alle cryptovaluta die van Proof-of-Work gebruikmaken juist wil verbieden.

Argentijnen vluchten massaal naar ‘zwarte crypto markten’ vanwege inflatie
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Bitcoin niet duurzaam genoeg

De nieuwssite sprak met Stefan Berger, voorzitter van het Committee on Economic and Monetary Affairs en kreeg de laatste proefversie van het Markets in Crypto-Assets-framework (MiCA) binnen. Dit is het pakket aan regulaties voor cryptocurrencies. Onderdeel ervan is het verbieden van ‘niet duurzame consensusmechanismen’, waarmee gedoeld wordt op Proof-of-Work. Daar valt Bitcoin (BTC) natuurlijk onder, maar cryptocurrencies als Bitcoin Cash (BCH), de huidige versie van Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Monero (XMR) bijvoorbeeld ook.

Berger vertegenwoordigt midden-rechts in het parlement als Christendemocraat, en volgens hem is het erg waarschijnlijk dat het voorstel wordt goedgekeurd. De inbreng kwam van de Sociaaldemocraten, de Groenen en de Linkse Partij. Het beperkte tegengas dat er zou zijn komt volgens Berger van voornamelijk rechtse en liberale parlementsleden. De linksere partijen dreigden het volledige pakket aan regulaties tegen te houden als PoW niet verboden zou worden.

Advertentie

Vanaf 1 januari 2025, maar hoop onduidelijkheid

Op 28 februari zal de uiteindelijke draft van het voorstel worden afgerond. Vanaf 1 januari 2025 zouden Bitcoin en vergelijkbare crypto’s dan ‘verboden’ zijn. Wat echter niet duidelijk is is of uitsluitend het gebruik van Proof-of-Work-netwerken verboden zal zijn, of dat het gebruik van de hieraan gekoppelde coins ook verboden zal zijn. Het is denkbaar dat mensen de crypto’s zullen delven op het PoW-netwerk en vervolgens zullen verplaatsen naar andere blockchains die wél voldoen aan de regulaties. Het is niet duidelijk of dit binnen de regulaties valt.

De beslissing is op zijn minst opvallend te noemen, nu steeds meer landen erachter komen dat Bitcoin verbieden erg lastig is. Ruslands Minister van Financiën verklaarde zelfs dat Bitcoin verbieden hetzelfde is als het internet willen verbieden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie