Erik Juffermans Erik Juffermans
06/11/2022 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2022 07:00

Federal Reserve experimenteert met digitale dollar op de blockchain

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Federal Reserve experimenteert met digitale dollar op de blockchain

Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

Ook de Verenigde Staten werkt aan een digitale versie van hun munt. Nu heeft de Federal Reserve Bank van New York testen uitgevoerd met digitale dollar transacties op de blockchain. Transacties werden getest tussen de digitale dollar en acht verschillende experimentele buitenlandse valuta. De resultaten zijn veelbelovend, maar volgens een woordvoerder moet er nog veel gebeuren en garanderen deze testen op geen enkele wijze een toekomstige digitale versie van de dollar.

Biden onder druk: Grijp in bij gijzeling leiders crypto-gigant Binance
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Een groot succes

Het experiment, genaamd Project Cedar: Phase One, verkent de mogelijkheden voor centrale banken om digitale dollars te gebruiken voor grote internationale transacties. Normaal gesproken nemen deze internationale transacties van grote bedragen erg veel tijd in beslag. De gemiddelde transactieduur ligt momenteel namelijk op twee dagen. Tijdens de pilot duurde een soortgelijke transactie met behulp van blockchain-technologie minder dan 15 seconden.

Volgens een woordvoerder van de New Yorkse Fed zijn transacties op een blockchain veel betrouwbaarder. Risico’s op gedeeltelijke transacties, die normaal erg vaak voorkomen bij ingewikkelde internationale transacties, worden aanzienlijk beperkt.

Er zijn al meerdere landen die gebruik maken van een real-time betalingssysteem. Maar deze systemen maken meestal geen gebruik van blockchain-technologie. Real-time transacties met gebruik van blockchain zouden het huidige internationale betalingssysteem totaal op z’n kop gooien. 

De toekomst van internationale betalingen

Het experiment van de Fed in New York moet deze realiteit een stapje dichterbij brengen. Volgens een woordvoerder is deze fase van het onderzoek echter nog maar de eerste stap, en moet er nog heel veel gebeuren. De directeur van het onderzoekscentrum, Per von Zelowitz, is erg optimistisch over de potentie die het onderzoek tot zover toont.

“Project Cedar Phase One heeft veelbelovende toepassingen van blockchain-technologie voor het moderniseren van de betaling infrastructuur aan het licht gebracht. Dit experiment vormt een strategisch startpunt voor verder onderzoek en ontwikkeling van het toekomstige Amerikaanse geld en betalingssysteem.”

Eind september werd er namens meerdere internationale centrale banken al een gezamenlijke pilot uitgevoerd voor een central bank digital currency (CBDC). Aan de pilot deden centrale banken uit Hong Kong, China, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten mee. Ook twintig commerciële banken waren betrokken. Het onderzoek was een succes. Ruim twintig miljoen dollar aan transacties werden gedurende een paar maanden met de CBDC uitgevoerd.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie