Timo Bult Timo Bult
28/04/2019 09:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2019 09:57

Finland voert nieuwe cryptocurrency-wetgeving in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

De Finse president Sauli Niinistö heeft een nieuwe wet ondertekend die cryptocurrency-bedrijven verplicht zich te registreren bij de Finse financiële waakhond, de Finnish Financial Supervisory (FSA). Met de nieuwe wet voldoet Finland aan de Europese normen omtrent anti-money laundering (AML)-wetgeving.
Het Finse Ministerie van Financiën bevestigde op vrijdag dat de president de “Act on Virtual Currency Providers” heeft goedgekeurd. De FSA kondigde de wet daarnaast ook middels een eigen verklaring aan:

De Act on Virtual Currency Providers treedt op 1 mei in werking. In overeenstemming met de wet zal de Financial Supervisory Authority optreden als de registratieautoriteit en toezichthoudende autoriteit voor aanbieders van virtuele valuta.

De nieuwe wet verplicht dienstverleners uit de Finse cryptocurrency-sector zich te registreren bij de toezichthoudende autoriteit. Zo moeten bestaande cryptocurrency exchanges, uitgevers van cryptocurrencies en wallet providers zich voor 1 november registreren. Vanaf 1 mei moeten nieuwe bedrijven zich echter standaard gaan registreren. De FSA zal op 15 mei een lezing houden bij de Finse centrale bank om bedrijven verder in te lichten over de veranderingen.
Lokale crypto-bedrijven zijn al langere tijd bezig om zich voor te breiden op deze wet. De in Helsinki gevestigde cryptocurrency exchange Localbitcoins kondigde onlangs nog aan het een “nieuw accountregistratieproces heeft waar gebruikers al tijdens het aanmeldingsproces bepaalde persoonlijke informatie kunnen verifiëren.” Dit zou het proces sneller en gemakkelijker maken, terwijl de exchange aan de vereisten van de nieuwe wet kan voldoen.
De nieuwe wet werd ingevoerd naar aanleiding van een aantal aanpassingen in de Europese wet tegen het witwassen van geld (AML-wetgeving). Die wet vereist dat:

Alle EU-lidstaten moeten uiterlijk op 10 januari 2020 alle diensten met betrekking tot virtuele valuta opnemen in hun AML/CFT-wetgeving.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie