Thom Derks Thom Derks
08/01/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2023 08:00

Franse centrale bank wil strengere wetten voor crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Franse centrale bank wil strengere wetten voor crypto

Foto: Millenius/Shutterstock

Als het aan de gouverneur van de Banque de France, de France centrale bank, ligt moeten crypto bedrijven in de toekomst aan strengere regelgeving voldoen.  Volgens Francois Villeroy de Galhau is het op dit moment te eenvoudig voor partijen om hun dienstverlening in de sector aan te bieden, en dat vindt hij gevaarlijk.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Haast bij crypto wetgeving geboden

Volgens Villeroy de Galhau is er haast geboden bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving voor crypto. Daarvoor verwijst hij naar de vele faillissementen, de uitstroom van kapitaal en de daling van de markt als de voornaamste redenen voor waarom Frankrijk snel zou moeten handelen. Villeroy de Galhau zegt:

“Wat we in 2022 zagen zorgt voor één duidelijke overtuiging: Frankrijk moet zo snel mogelijk over naar een systeem waarin DASPs (digital asset service providers) geautoriseerd moeten worden, in plaats van enkel en alleen geregistreerd. Dit moet gebeuren voordat de MiCA van kracht is, om een wettelijk kader van vertrouwen te bouwen.”

Niet veel tijd over

De nieuwe Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving is afgelopen oktober aangenomen. In de wet legt men een focus op het bestrijden van belastingontwijking en het witwassen van geld. De verwachting is dat de wet in 2024 van kracht wordt.

Als de autoriteiten in Frankrijk en Europa niet opschieten, dan bestaat er volgens de gouverneur van de Franse centrale bank een kans dat het Oude Continent zijn dominante positie op het financiële wereldtoneel verliest. “Of het nu gaat om digitaal geld of betalingen, we moeten in Europa klaar zijn om zo snel mogelijk in te stappen of we riskeren onze monetaire soevereiniteit te verliezen”, aldus Villeroy de Galhau.

Volgens de bankier heeft Europa één tot twee jaar om wetgeving te introduceren of het continent kan zijn “momentum” verliezen. We gaan het afwachten waar de Fransen en wellicht de Europese Unie verder nog mee komen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie