Simon Bosch Simon Bosch
11/01/2024 07:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2024 21:12

Gaat de EU ooit bitcoin kopen? Bestuurslid geeft antwoord

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Gaat de EU ooit bitcoin kopen? Bestuurslid geeft antwoord

Foto: olrat/Shutterstock

Over het algemeen zijn overheden helemaal geen voorstander van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. Toch klinken er af en toe juist positieve geluiden vanuit overheden en centrale banken. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt bij haar bekende standpunt te blijven: liever geen bitcoin op de balans van de ECB.

‘Crypto koning’ eist mildere straf en promoot Solana aan bewakers
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

ECB beantwoordt prangende vragen

Op sociale mediaplatform X houdt de centrale bank regelmatig een vraag-en-antwoordsessie, waarin het de vragen beantwoordt die volgers op het platform eerder hebben gesteld. In die van afgelopen woensdag constateert ECB-bestuurslid Isabel Schnabel onder andere dat het te snel is om na te denken over renteverlagingen. Het bestuur is er nog niet van overtuigd dat de inflatie langdurig teruggedrongen zal worden tot 2%.

Hoge rentes hebben in theorie een remmend effect op de economie, omdat het duurder wordt om geld te lenen. Schnabel beaamt ook dat de economie er niet zo sterk voor staat. “Sommige sentiment-gerelateerde indicatoren suggereren dat we het ergste hebben gehad, maar op de korte termijn blijft het economische vooruitzicht zoals verwacht zwak.”

Advertentie

ECB nog steeds geen fan van bitcoin

Natuurlijk was ook de crypto community weer aanwezig met vragen. Een Bitcoiner wond er geen doekjes om en vroeg Schnabel wanneer de ECB zal beginnen met bitcoin op de balans zetten. De topvrouw acht het onwaarschijnlijk dat de ECB überhaupt ooit bitcoin zal kopen.

Het is nu meteen duidelijk dat de ECB onlangs niet zelf op glorieuze wijze reclame heeft staan maken voor Bitcoin. Het Bitcoin-logo is eind vorig jaar namelijk groots geprojecteerd op de gevel van het ECB-hoofdkantoor in Frankfurt, Duitsland. Dit zal dus iemand uit Bitcoins achterban zijn geweest, en niet de ECB zelf – althans, niet in opdracht van de centrale bank.

Opvallend aan de ‘reclame’ was dat deze op oudejaarsavond pontificaal op de wolkenkrabber is geprojecteerd in Batman-stijl. Onder het knaloranje Bitcoin-logo stond de tekst ‘study Bitcoin’. De bedenker is zich vermoedelijk dus goed bewust geweest van hoe het financiële systeem werkt en hoe de ECB invloed zou kunnen hebben op het systeem.

De Europese Centrale Bank is niet de enige met deze houding. Toen El Salvador Bitcoin openlijk de liefde verklaarde had het International Monetary Fund (IMF) veel kritiek op de Bitcoin-gerelateerde plannen van het land. De Centraal-Afrikaanse Republiek, eveneens pro-Bitcoin, kreeg een vergelijkbare reactie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie