Erik Juffermans Erik Juffermans
01/11/2023 15:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/11/2023 15:23

Gigantische crypto witwasoperatie van honderden miljoenen opgerold

Tether-USDT
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Gigantische crypto witwasoperatie van honderden miljoenen opgerold

Foto: Alexander Brenner/Shutterstock

Taiwanese autoriteiten hebben een reusachtige crypto-witwasoperatie opgerold. De witwaspraktijk was gerelateerd aan een investeringsfraudezaak en er was maar liefst $324,2 miljoen aan tether (USDT) mee gemoeid. Dit meldt de lokale krant United Daily News.

Eerste foto van FTX’s ‘Crypto Koning’ in de gevangenis duikt op
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Reusachtige Taiwanese crypto fraude opgerold

In oktober vorig jaar rolden de Taiwanese autoriteiten de investeringsfraudezaak al op. Volgens een officieel statement arresteerde de politie in juni een 40-jarige man genaamd Chiu. Deze Chiu verwerkte de ruim $300 miljoen aan USDT. Drie betrokkenen werden ook gearresteerd. 

Volgens het politieonderzoek werden slachtoffers geïnstrueerd om geld over te maken naar anonieme bankrekeningen. Vervolgens moesten ze het geld naar crypto exchanges in het buitenland sturen. Chiu, de man achter de operatie, zorgde er voor dat de crypto werd omgezet in cash. 

Het onderzoek toont ook aan dat Chiu geregeld naar het buitenland ging. Vooral Maleisië en andere Zuidoost-Aziatische landen waren veelbezochte bestemmingen. Hij had daar contact met internationale gok- en fraude-operaties. In juni werd hij gearresteerd op het vliegveld toen hij het land weer in wilde komen. 

De politie nam onder andere een Lamborghini, een Lexus, dure horloges, telefoons en drugs in beslag. Het Taiwanese onderzoeksteam heeft bekendgemaakt dat het om de allergrootste witwaszaak in de geschiedenis van het land gaat. 

Taiwanese crypto handelaar wint 3 ton

Iets leuker nieuws vanuit Taiwan: vorige maand werd een Taiwanese crypto handelaar in één klap $310.000 rijker. Niet met een geweldige trade, zoals je wellicht zou denken, maar hij won de maandelijkse loterij voor belastingontvangsten in Taiwan.

Hij betaalde netjes zijn belasting over zijn crypto transacties. Het land heeft sinds 1950 een uniek systeem om belastingnaleving aan te moedigen door middel van een loterij: de “Uniform Invoice Lottery”. Je kunt hier meer lezen over dit verhaal.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie