Simon Bosch Simon Bosch
20/03/2023 13:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/03/2023 13:30

Goed voor bitcoin? Centrale banken gaan elkaar meer steunen door bankencrisis

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Goed voor bitcoin? Centrale banken gaan elkaar meer steunen door bankencrisis

Foto: ronstik/Shutterstock

De afgelopen weken staan in het teken van een bankencrisis die we sinds 2008 niet meer hebben gezien in de Verenigde Staten. Centrale banken doen hun best om de situatie niet uit de hand te laten lopen. De crisis lijkt nu ook andere landen te treffen, verschillende centrale banken hebben namelijk besloten om elkaar meer te hulp te staan.

Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Centrale banken gaan meer samenwerken

Gisteravond kondigde de Federal Reserve in een persbericht aan dat het samen met de Bank of Canada, de Bank of England, de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Zwitserse centrale bank zogenaamde swap lines opnieuw in gaat zetten. Dit is een vorm van monetair beleid waarbij centrale banken elkaar valuta uitlenen om het financiële stelsel te kunnen beschermen. Als de ECB bijvoorbeeld dollars nodig heeft, dan ruilt het (eventueel geprinte) euro’s om voor dollars bij de Federal Reserve.

Om goed genoeg in te kunnen spelen op wat er gebeurt in financiële markten hebben deze zes centrale banken besloten om niet wekelijks deze swaps te doen, maar dagelijks. In een week tijd kan er immers een hoop gebeuren. De contracten die deze instituten hiervoor met elkaar hebben verlopen na zeven dagen, volgens het persbericht. Het programma begint vandaag al en lopen tot minimaal eind april.

Voorheen hebben deze monetaire gereedschappen geholpen tijdens de coronapandemie en tijdens de financiële crisis die in 2007 begon. Door hoe het financiële systeem op dit moment werkt kan een tekort aan dollars ontstaan, wat voor een kettingreactie kan zorgen.

Advertentie

Swap lines niet de start van losser beleid’

Opvallend is dat de Fed geen woord zegt over de bankencrisis die nu in de VS gaande is. In plaats daarvan noemt het de swap lines een maatregel die liquiditeit biedt in financiële markten, zodat bedrijven en huishoudens geen problemen krijgen met leningen.

Echter gaat er een hoop misinformatie rond. Op Twitter schrijft econoom Danielle DiMartino Booth dat het activeren van de swap lines nog niet betekent dat het monetair beleid losser wordt, en daarmee de financiële omstandigheden. Het laten vieren van de teugels is afgaande op het verleden positief voor veel financiële activa, waaronder voor cryptocurrencies.

DiMartino Booth vergelijkt het met het revalideren van een patiënt met een hartstilstand. Je kunt de elektroden zien waarmee je de ‘patient’ (een financieel instituut) kunt reanimeren, maar je kunt er niet bij. Dankzij de swap lines kun je wel bij de elektroden, maar het betekent niet dat je de persoon al kunt reanimeren, volgens DiMartino Booth.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie