Simon Bosch Simon Bosch
30/12/2023 21:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2023 18:37

Grootste Afrikaanse crypto exchange voorspelt opmerkelijke bloei

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Grootste Afrikaanse crypto exchange voorspelt opmerkelijke bloei

Foto: Kitreel/Shutterstock

Crypto is in Nederland redelijk populair: meer dan 1 op de 10 mensen bezit in enige vorm cryptocurrencies. Dat klinkt misschien al relatief veel, maar in sommige andere landen is het nog veel extremer. In Afrika is crypto namelijk zó belangrijk dat het eigenlijk een alledaags fenomeen is geworden. In Nigeria gold tot voor kort een verbod, maar nu niet meer. De grootste exchange van het continent verwacht nu een koersexplosie.

Hoeveel kans heeft de solana ETF om geaccepteerd te worden?
Hoeveel kans heeft de solana ETF om geaccepteerd te worden?

Crypto populair in Nigeria door inflatie

Nigeria kampt momenteel met enorme inflatie. Volgens TradingEconomics lag het jaarlijkse inflatiecijfer voor november op 28,2 procent. Er zijn maar weinig landen waar dit percentage zó hoog ligt. Crypto is mede hierdoor zelfs een reddende engel geworden. Veel inwoners zijn niet welvarend genoeg om een bankrekening te hebben, daarom biedt blockchain een uitkomst.

Mensen kunnen zich zo beschermen tegen het enorme waardeverlies van de Nigeriaanse naira (NGN). Daarnaast is corruptie ook een groot probleem. Het vertrouwen in het bankensysteem is niet groot, en crypto heeft als bijkomstig voordeel dat je zelf bank kunt spelen.

Toch was de Nigeriaanse overheid helemaal niet blij met het bestaan van cryptocurrencies. In 2021 maakte de Central Bank of Nigeria (CBN) handelen in crypto volledig verboden. Dit maakte het investeren in crypto alleen mogelijk als je iemand in het buitenland kende. Toch wilde de overheid eind vorig jaar digitale activa legaliseren, en die maatregel is vlak voor afgelopen kerst ingegaan.

Advertentie

Bitcoin koersexplosie in Nigera?

Een populaire dienst in Nigeria is Yellow Card – deze crypto exchange is zelfs de grootste van heel Afrika. In een interview met Cointelegraph verklaart Yellow Cards hoofd van de juridische afdeling, Lasbery Oludimu, dat zij een rooskleurige tijd voor de sector verwacht, nu het verbod is opgeheven:

[Het opheffen van het verbod] is een stap in de goede richting. Het stimuleren van innovatie en het bieden van een goed bedrijfsklimaat voor legitieme [crypto-bedrijven] zoals Yellow Card is belangrijk voor het stimuleren van cryptocurrencies.

Net als steeds meer andere landen heeft Nigeria nu duidelijke regels voor de crypto-industrie. Sinds 22 december is het mogelijk voor crypto-bedrijven om een bankrekening te openen bij Nigeriaanse traditionele banken. Voorheen mochten zij geen rekeningen openen, daarom was het zo ingewikkeld om crypto te kopen in het land.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote jongens zien kans in bitcoin's crash: $5,8 miljard bijgekocht
Grote jongens zien kans in bitcoin’s crash: $5,8 miljard bijgekocht
Advertentie