Erik Juffermans Erik Juffermans
22/03/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/03/2023 12:30

Het Witte Huis opent het vuur op crypto in nieuw rapport

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Het Witte Huis opent het vuur op crypto in nieuw rapport

Foto: Andrea Izzotti/Shutterstock

De Amerikaanse regering heeft blijkbaar geen goed woord meer over voor cryptoIn een nieuw rapport, genaamd ‘The Economic Report of The President’, opent de huidige administratie wederom het vuur op de crypto-industrie. Het rapport claimt dat de crypto-sector een hoop problemen veroorzaakt voor consumenten, het financiële systeem en zelfs het milieu.

Nederlandse verdachte in crypto-miljoenenzaak zit langer vast
Nederlandse verdachte in crypto-miljoenenzaak zit langer vast

Geen goed woord voor crypto

De claims in het rapport zijn in lijn met de groeiende negatieve houding van de Amerikaanse regering ten opzichte van crypto. Er gaan geruchten rond dat toezichthouders actief bezig zijn om de crypto sector te ‘ont-banken’. De sluitingen van de crypto vriendelijke banken Silvergate Bank, Silicon Valley Bank en Signature Bank zouden hier voorbeelden van zijn. 

De toezichthouders ontkennen dit, maar dit rapport is een duidelijk signaal. Volgens Matthew Homer, voormalig leidinggevende bij The New York Department of Financial Services (NYDFS), is het rapport een “sterke aanklacht tegen de [crypto] sector die hun positie heel duidelijk maakt.”

“De hoeveelheid aandacht die crypto krijgt is opvallend, vooral in vergelijking met andere componenten van het financiële systeem die veel nadeliger waren de afgelopen weken. Het oordeel is opvallend met zijn stellige toon.”

Aldus Homer. Het rapport gaat in op de claims en oplossingen die projecten in de crypto sector menen te bieden. Voorbeelden hiervan zijn betalingssystemen en het verbeteren van financiële inclusiviteit. Volgens het rapport hebben cryptocurrencies tot op heden geen enkele van deze voordelen gerealiseerd, en hebben ze geen fundamentele waarde.

‘Lichtpuntje’

Opvallend is dat het rapport alleen zogenaamde problemen benoemt, maar geen specifieke aanbevelingen doet over toekomstige regelgeving.  Het enige ‘positieve’ wat het rapport te zeggen heeft gaat over de onderliggende blockchain technologie van crypto.

Deze technologie kan volgens het rapport “productieve gebruiksfuncties bieden in de toekomst” voor zowel de regering als de particuliere sector. Het ziet er naar uit dat het rapport crypto in een kwaad daglicht wil zetten ter promotie van de central bank digital currency (CBDC) van de VS: de digitale dollar. Over dergelijke CBDC’s zijn echter al de nodige zorgen geuit. Ze zouden namelijk de financiële vrijheid van burgers niet ten goede komen, en enkel de financiële greep van regeringen versterken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Advertentie