Erik Juffermans Erik Juffermans
22/03/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/03/2023 12:30

Het Witte Huis opent het vuur op crypto in nieuw rapport

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Het Witte Huis opent het vuur op crypto in nieuw rapport

Foto: Andrea Izzotti/Shutterstock

De Amerikaanse regering heeft blijkbaar geen goed woord meer over voor cryptoIn een nieuw rapport, genaamd ‘The Economic Report of The President’, opent de huidige administratie wederom het vuur op de crypto-industrie. Het rapport claimt dat de crypto-sector een hoop problemen veroorzaakt voor consumenten, het financiële systeem en zelfs het milieu.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Geen goed woord voor crypto

De claims in het rapport zijn in lijn met de groeiende negatieve houding van de Amerikaanse regering ten opzichte van crypto. Er gaan geruchten rond dat toezichthouders actief bezig zijn om de crypto sector te ‘ont-banken’. De sluitingen van de crypto vriendelijke banken Silvergate Bank, Silicon Valley Bank en Signature Bank zouden hier voorbeelden van zijn. 

De toezichthouders ontkennen dit, maar dit rapport is een duidelijk signaal. Volgens Matthew Homer, voormalig leidinggevende bij The New York Department of Financial Services (NYDFS), is het rapport een “sterke aanklacht tegen de [crypto] sector die hun positie heel duidelijk maakt.”

“De hoeveelheid aandacht die crypto krijgt is opvallend, vooral in vergelijking met andere componenten van het financiële systeem die veel nadeliger waren de afgelopen weken. Het oordeel is opvallend met zijn stellige toon.”

Aldus Homer. Het rapport gaat in op de claims en oplossingen die projecten in de crypto sector menen te bieden. Voorbeelden hiervan zijn betalingssystemen en het verbeteren van financiële inclusiviteit. Volgens het rapport hebben cryptocurrencies tot op heden geen enkele van deze voordelen gerealiseerd, en hebben ze geen fundamentele waarde.

‘Lichtpuntje’

Opvallend is dat het rapport alleen zogenaamde problemen benoemt, maar geen specifieke aanbevelingen doet over toekomstige regelgeving.  Het enige ‘positieve’ wat het rapport te zeggen heeft gaat over de onderliggende blockchain technologie van crypto.

Deze technologie kan volgens het rapport “productieve gebruiksfuncties bieden in de toekomst” voor zowel de regering als de particuliere sector. Het ziet er naar uit dat het rapport crypto in een kwaad daglicht wil zetten ter promotie van de central bank digital currency (CBDC) van de VS: de digitale dollar. Over dergelijke CBDC’s zijn echter al de nodige zorgen geuit. Ze zouden namelijk de financiële vrijheid van burgers niet ten goede komen, en enkel de financiële greep van regeringen versterken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie