Kevin Schijven Kevin Schijven
19/01/2024 13:13 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 14:54

Hoe Chinezen het Crypto verbod omzeilen: van snackbars tot wasserettes

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hoe Chinezen het Crypto verbod omzeilen: van snackbars tot wasserettes

Foto: IHOR SULYATYTSKYY/Shutterstock

Ondanks het strikte verbod op crypto in China, blijft de handel van digitale valuta populair in het enorme land.

Chinese handelaren bedenken steeds nieuwe manieren om de regels te omzeilen, wat leidt tot een merkwaardige en levendige ondergrondse crypto-markt.

Dreigt gevaar voor de bitcoin koers? Inflatie VS blijft stijgen
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto handel blijft populair in China ondanks verbod

De Chinese overheid voerde in 2021 een verbod op crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) in en hanteert dit strikt wat leidt tot hoge boetes, vervolgingen en arrestaties.

Vrijwel alle beurzen en handelsplatformen hebben het land verlaten, maar dit houdt beleggers niet tegen. Ondanks alle maatregelen blijft crypto-handel wijdverspreid in China, meldt The Wall Street Journal (WSJ).

Om niet vervolgd te worden, maken Chinese handelaren gebruik van technologieën als VPN’s om hun locaties te verbergen en toegang te krijgen tot crypto exchanges in het buitenland.

Veel gebruikers hebben nog accounts op deze platformen die ze creëerden voordat het verbod werd ingevoerd. Ook maken veel Chinese crypto handelaren gebruik van sociale media-apps zoals Telegram en WeChat om direct met elkaar te handelen.

Advertentie

Fysieke crypto handel in cafe’s, snackbars en wasserettes

Merkwaardig genoeg is ook de fysieke handel in crypto populair in China. In de minder welvarende gebieden van het land ontmoeten handelaren elkaar regelmatig in openbare plaatsen als cafe’s, snackbars en wasserettes.

Hier wisselen de Chinese  handelaren met elkaar crypto wallet-adressen uit zodat ze alsnog buiten het zicht van de overheid crypto met elkaar kunnen ruilen of het gebruiken als betaalmiddel voor goederen en diensten.

Deze vorm van fysieke crypto-handel is vooral populair verder inwaarts in het land. Vooral in grote maar enigszins armere steden als Chengdu en Yunnan gebeurt dit veel vanwege de minder strikte handhaving, meldt WSJ. De autoriteiten hebben het al te druk met andere zaken.

“Vroeger kwam je iemand tegen in een steegje en overhandigde je de dealer zakken met contant geld in ruil voor wat je wilde. Nu kun je met crypto gewoon naar een café en ze een USB-stick overhandigen of wallet gegevens uitwisselen,” zegt Ben Charoenwong, assistant-professor in financiën van de Nationale Universiteit van Singapore.

Volgens de krant vormt deze manier van handelen een aanzienlijke uitdaging voor de Chinese overheid. Het blijkt erg moeilijk te zijn om deze manier van handelen aan te pakken.

Het land had naar verluidt het crypto verbod ingevoerd voornamelijk in een poging om alle financiële stromen naar het buitenland in te perken. Desondanks blijft de crypto handel in China populair.

Volgens recente gegevens van onderzoeksbureau Chainalysis verdienden Chinese handelaren tussen juli 2022 en juni 2023 maar liefst $86 miljard met crypto.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie