Sander van Rijn Sander van Rijn
22/09/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2023 11:00

India overweegt strenge crypto belastingregel af te schaffen

Nieuws
India overweegt strenge crypto belastingregel af te schaffen

Foto: Ms. Li/Shutterstock

India, een snelgroeiende speler in de wereld van crypto, overweegt het strenge belastingsregime voor digitale activa af te schaffen. Het kan echter nog twee jaar duren voordat deze wetswijziging wordt toegepast. Dit inzicht is afkomstig uit een interview tussen Bloomberg en Nischal Shetty, CEO van de prominente Indiase cryptobeurs WazirX.

Vorig jaar introduceerde de Indiase autoriteiten een 1% heffing op alle crypto-transacties, ook bekend als Tax Deducted at Source (TDS). Dit is een belasting die wordt ingehouden van het bedrag dat je betaalt op het moment dat je een transactie uitvoert.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Impact Indiase crypto belastingheffing

De impact van de belastingheffing is voelbaar geweest in de Indiase cryptogemeenschap. Het invoeren van de TDS resulteerde in een scherpe daling van de handelsvolumes op binnenlandse cryptobeurzen. Marketmakers en frequente handelaren vermeden de extra kosten wat leidde tot een daling van maar liefst 97% aan volume in slechts tien maanden tijd, volgens de cryptobeurs CoinDCX.

Lokale Indiase cryptobeurzen verloren naar verluid meer dan 2 miljoen gebruikers tussen de aankondiging van de belasting in februari en december van hetzelfde jaar. Opmerkelijk is wel dat India volgens recent rapport van Chainalysis de op één na grootse spelers blijkt te zijn in de cryptomarkt op basis van ruw handelsvolume.

Ondanks deze grote uitstroom van investeerders, laten wijzigingen aan de belastingheffing in India op zich wachten. WazirX CEO Shetty verklaart dat “er nog geen formele discussies zijn geweest tussen de industrie en wetgevers over een onmiddellijke verlaging van de TDS.”

Advertisement

Cryptobeurzen in India wachten niet af

Sommige cryptobeurzen in India wachten de beslissing van de Indiase autoriteiten niet af. De CEO van WazirX verhuisde naar Dubai om het blockchain-project Shardeum op te zetten. Met dit project zou hij de concurrentie willen aangaan met het bekende netwerk Ethereum (ETH) en andere grote namen.

De Indiase cryptobeurs CoinDCX heeft onlangs geïnvesteerd in BitOasis, een crypto handelsplatform en walletserviceprovider in Dubai. Deze cryptobeurs richt zich op een veilige en gereguleerde omgeving voor het aanbieden van digitale activa in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De centrale bank van India versnelt ondertussen de ontwikkeling van zijn digitale roepie. Deze central bank digital currency (CBDC) heeft al 1,3 miljoen gebruikers.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement