Simon Bosch Simon Bosch
31/01/2024 19:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2024 19:07

JPMorgan: Optimisme renteverlagingen is onterecht door sterke inflatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Dreigt gevaar voor de bitcoin koers? Inflatie VS blijft stijgen

Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock

Vorig jaar bleven centrale banken wereldwijd hun best doen om de inflatie in te dammen zonder al te grote problemen voor de economie te veroorzaken. Dit lijkt redelijk te zijn gelukt, want de inflatie begint inderdaad langzaam te dalen. Volgens sommige analisten is het nu tijd dat centrale banken de flink gestegen rentes weer gaan verlagen, maar JP Morgen constateert dat die hoop veel te optimistisch is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Blijven rentes hoog door hardnekkige inflatie?

De Amerikaanse investeringsbank schreef eerder in januari in een onderzoeksrapport getiteld ‘Macro Strategies Outlook’ dat de hoop op renteverlagingen door de Federal Reserve veel te groot is. Volgens de Fed Funds-futuresmarkt verwachten investeerders dat de centrale bank de rentes dit jaar met 1,4% (140 basis points in jargon) zal verlagen.

Uit het prognosegereedschap van de Fed zelf, de zogeheten ‘dot plot’, bleek afgelopen december dat het bestuur van de centrale bank verwacht dat de rentes niet harder zullen dalen dan 0,75%.

JP Morgans macro-strategieteam verwacht dat de insteek van de markt te optimistisch is, omdat er juist signalen zijn dat de kans op disinflatie niet zo groot is. Dat suggereert dat de inflatie dit jaar juist relatief hardnekkig zou blijven en in ieder geval niet onder nul zal zakken, zoals een groot deel van de markt klaarblijkelijk verwacht. Ook verwacht de zakenbank dat de Amerikaanse economie vrij sterk zal blijven, wat eveneens de inflatie helpt hoog te blijven.

Dat is in theorie niet zo gunstig voor de prijzen van veel financiële activa. Als de rentes langer hoog blijven, dan is het namelijk minder gemakkelijk om geld te lenen. Een groot deel van de activa in de financiële wereld wordt gefinancierd met schuld. Ook is het voor bedrijven duurder om te lenen met hogere rentes. Als bitcoin (BTC) en cryptocurrencies gecorreleerd blijven aan risicovolle activa, dan zou het goed kunnen dat zij samen met traditionele activa in waarde zullen dalen.

Advertentie

Inflatie in sommige landen nog veel hoger

In de Verenigde Staten lag de jaarlijkse inflatie in januari volgens TradingEconomics op 3,4%. In Europa ligt deze een stuk lager, 2,9% om precies te zijn. Toch zijn er ook landen waar de inflatie helemáál niet zo laag is als in Europa. Zo lag de inflatie in Turkije eind vorig jaar op zo’n 62%, en in Argentinië zelfs op meer dan 200%.

Of de Amerikaanse centrale bank de rente gelijk houdt, verhoogt of verlaagt weten we vanavond. De verwachting is op dit moment dat de rente gelijk zal blijven.

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie