Simon Bosch Simon Bosch
23/12/2023 18:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/12/2023 16:25

Crypto-voorstander nu aan het roer bij centrale bank in Turkije

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto-voorstander nu aan het roer bij centrale bank in Turkije

Foto: Sonradan Gezgin/Shutterstock

Na een lange periode van onduidelijkheid werken steeds meer landen aan duidelijke regels voor de crypto-industrie. In Turkije liep dit nog niet zo’n vaart, maar er lijkt langzaam verandering in te komen. De nieuwe directrice van de centrale bank is opvallend bekend met crypto.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bijna hyperinflatie in Turkije

Turkije kampt al sinds 2018 met een grote economische crisis. De inflatie was al langer aan de hoge kant, maar in 2021 is deze de pan uitgerezen. Het betreft nog geen hyperinflatie, maar de situatie is niet meer te vergelijken met de inflatie in de rest van Europa. In november 2022 bereikte de inflatie een hoogtepunt van 85,5%, een niveau dat het land al 24 jaar niet meer had meegemaakt.

Merkwaardig genoeg liet de centrale bank juist de rentes iets dalen, wat eigenlijk nooit gebruikelijk is in perioden van hoge inflatie. Gedurende deze periode stelde president Erdogan het ene nieuwe hoofd voor de centrale bank na de andere aan, die regelmatig ontslagen werden omdat de inflatie te hoog bleef.

Die is inmiddels iets gedaald tot 62%. Toch blijft het land erg voorzichtig. De rentes staan inmiddels op maar liefst 42,5%, terwijl de overheid voorbereidingen treft om over te stappen op een boekhoudvorm die rekening houdt met hyperinflatie. Ook was president Erdogan nog niet zo lang geleden openlijk tegen cryptocurrencies, hij verklaarde de sector zelfs de oorlog.

Advertentie

Turkse topvrouw centrale bank is pro-crypto

Deze houding lijkt langzaam om te slaan. Eind 2021 introduceerde Erdogan een wetsvoorstel om de sector toch te reguleren. Ook bleek eerder dit jaar dat een gigantisch deel van de Turkse bevolking crypto bezit

Op zaterdag heeft de centrale bank volgens Bloomberg aangekondigd dat Fatma Ozkul het hoofd van de Monetary Policy Committee van de centrale bank is geworden. Ozkul heeft aan Istanbuls Marmara University gedoceerd over cryptocurrencies en blockchain.

De benoeming is wederom opvallend snel na de vorige benoeming. De vorige topvrouw begon in juli met haar functie, waarna het instituut de beleidsrente met 3,4% verhoogde tot het huidige niveau van 42,5%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie