Robin Hazekamp Robin Hazekamp
03/09/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/09/2023 18:30

Crypto bezit in Turkije explodeert te midden van economische wanhoop

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto wetgeving in Turkije bereikt laatste fase, wat betekent dit?

Foto: Seqoya/Shutterstock

Crypto exchange KuCoin bracht onlangs een rapport naar buiten op basis van een onderzoek in Turkije. Nu de Turkse Lira maar blijft dalen zoeken grote aantallen Turken financiële alternatieven. Echter blijkt de huidige crypto adoptie in het islamitische land nog veel hoger dan gedacht. Uit het rapport bleek namelijk dat meer dan de helft (een bizarre 52%) in Turkije crypto bezit. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gehalte Turkse crypto investeerders hoger dan gedacht

De nummer vijf van de grootste crypto exchanges ter wereld KuCoin publiceerde een rapport over een onderzoek onder 500 bevraagden. Daaruit bleek dat de crypto adoptie in Turkije nog veel hoger ligt dan gedacht. Gedurende een tijdspanne van anderhalf jaar is crypto bezit onder Turkse burgers gestegen tot een astronomische 52%. 

Dat komt neer op een hoeveelheid van 44,7 miljoen crypto bezitters in het land, dat 86 miljoen inwoners omvat. De reden achter de explosieve toename ligt volgens experts aan de enorme inflatie in het land:

“Volgens onze bevindingen en eerdere rapporten indiceert de enorme stijging van het aantal crypto investeerders in Turkije een toenemende interesse en acceptatie van crypto als een bescherming tegen inflatie, zeker nu de Turkse Lira meer dan 50% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse Dollar heeft verloren.” Aldus een KuCoin vertegenwoordiger.

Ook in landen als Brazilië en Nigeria die te kampen hebben met hoge inflatie is crypto adoptie aan het stijgen. Stablecoins, die over het algemeen een stabiele vaste waarde aanhouden, kunnen een goed alternatief zijn voor inflatiegevoelige nationale valuta. Nu de crypto industrie steeds toegankelijker wordt, kunnen ook mensen met minder technologische middelen in digitale valuta investeren. 

Advertentie

Betrouwbaarheid rapport te betwisten

Uit het rapport van KuCoin bleek dat het percentage vrouw onder de 44,7 miljoen Turkse crypto bezitters hoger ligt dan gemiddeld. Van de investeerders tussen de 18 en 30 jaar is ongeveer 47% vrouw. In Nederland ligt die verhouding volgens een recent nieuwsartikel op onze site een stuk lager. 

Merk echter wel op dat het onderzoek van KuCoin gebaseerd is op een enquête onder 500 bevraagden. Van die bevraagden is een groot deel klant van de exchange, waardoor de cijfers voor crypto adoptie al snel hoger zullen liggen dan gemiddeld. Daarnaast was niet iedereen van Turkse afkomst, wat de betrouwbaarheid van de conclusie ook niet ondersteunt. Het kan daarom ook zijn dat de daadwerkelijke cijfers lager liggen dan dat het rapport concludeert.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie