Robin Hazekamp Robin Hazekamp
03/09/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/09/2023 18:30

Crypto bezit in Turkije explodeert te midden van economische wanhoop

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto wetgeving in Turkije bereikt laatste fase, wat betekent dit?

Foto: Seqoya/Shutterstock

Crypto exchange KuCoin bracht onlangs een rapport naar buiten op basis van een onderzoek in Turkije. Nu de Turkse Lira maar blijft dalen zoeken grote aantallen Turken financiële alternatieven. Echter blijkt de huidige crypto adoptie in het islamitische land nog veel hoger dan gedacht. Uit het rapport bleek namelijk dat meer dan de helft (een bizarre 52%) in Turkije crypto bezit. 

Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst

Gehalte Turkse crypto investeerders hoger dan gedacht

De nummer vijf van de grootste crypto exchanges ter wereld KuCoin publiceerde een rapport over een onderzoek onder 500 bevraagden. Daaruit bleek dat de crypto adoptie in Turkije nog veel hoger ligt dan gedacht. Gedurende een tijdspanne van anderhalf jaar is crypto bezit onder Turkse burgers gestegen tot een astronomische 52%. 

Dat komt neer op een hoeveelheid van 44,7 miljoen crypto bezitters in het land, dat 86 miljoen inwoners omvat. De reden achter de explosieve toename ligt volgens experts aan de enorme inflatie in het land:

“Volgens onze bevindingen en eerdere rapporten indiceert de enorme stijging van het aantal crypto investeerders in Turkije een toenemende interesse en acceptatie van crypto als een bescherming tegen inflatie, zeker nu de Turkse Lira meer dan 50% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse Dollar heeft verloren.” Aldus een KuCoin vertegenwoordiger.

Ook in landen als Brazilië en Nigeria die te kampen hebben met hoge inflatie is crypto adoptie aan het stijgen. Stablecoins, die over het algemeen een stabiele vaste waarde aanhouden, kunnen een goed alternatief zijn voor inflatiegevoelige nationale valuta. Nu de crypto industrie steeds toegankelijker wordt, kunnen ook mensen met minder technologische middelen in digitale valuta investeren. 

Advertentie

Betrouwbaarheid rapport te betwisten

Uit het rapport van KuCoin bleek dat het percentage vrouw onder de 44,7 miljoen Turkse crypto bezitters hoger ligt dan gemiddeld. Van de investeerders tussen de 18 en 30 jaar is ongeveer 47% vrouw. In Nederland ligt die verhouding volgens een recent nieuwsartikel op onze site een stuk lager. 

Merk echter wel op dat het onderzoek van KuCoin gebaseerd is op een enquête onder 500 bevraagden. Van die bevraagden is een groot deel klant van de exchange, waardoor de cijfers voor crypto adoptie al snel hoger zullen liggen dan gemiddeld. Daarnaast was niet iedereen van Turkse afkomst, wat de betrouwbaarheid van de conclusie ook niet ondersteunt. Het kan daarom ook zijn dat de daadwerkelijke cijfers lager liggen dan dat het rapport concludeert.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Advertentie