Hieronder vind je een overzicht van cryptocurrency brokers en cryptocurrency exchanges waar je cryptocurrency kan kopen, verkopen, bewaren en verhandelen. Ben je nog niet bekend met cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC), ethereum (ETH), XRP (XRP) en litecoin (LTC)? Lees je dan in ieder geval in over bitcoin, de bekendste en grootste cryptocurrency.
Bitvavo
Bitvavo is de grootste cryptocurrency exchange van Nederland en biedt meer dan 50 cryptocurrencies.
Anycoin Direct
Anycoin Direct is een Europese cryptocurrency broker die sinds 2013 actief is op de markt en gevestigd is in het Nederlandse Veghel.
Finst
Finst is de goedkoopste crypto exchange van Nederlandse bodem en werd opgericht in januari 2023 door ex-werknemers van beleggingsplatform DEGIRO. Finst heeft de focus op veiligheid, transparantie en lage transactiekosten.
Litebit
LiteBit biedt meer dan 50 verschillende cryptocurrencies. Het bedrijf is actief in Europa met haar voornaamste focus op de Nederlandse markt.
Bitcoin Meester
Op het handelsplatform van Bitcoin Meester kan je het grootste aanbod aan cryptocurrencies (200+) in Nederland verhandelen.
BLOX
Voor wie zonder teveel gedoe cryptocurrencies wil kopen en deze wil vasthouden voor de lange termijn, is de BLOX-app een handige oplossing.
Binance
Binance wordt vaak gezien als een van de belangrijkste exchanges. Tegenwoordig is Binance veel meer dan een handelsplatform.
Bitfinex
Bitfinex was in 2016 de grootste cryptocurrency exchange en goed voor maar liefst 10% van alle bitcoin-transacties wereldwijd.
PrimeXBT
PrimeXBT is een groot en hard groeiende exchange. Ze bestaan sinds 2018 en stelt haar klanten in staat om in verschillende financiële markten te investeren.
Waar kan ik cryptocurrencies zoals bitcoin kopen?
Voor het kopen van bitcoin en andere cryptocurrencies kan je bij een cryptocurrency broker of cryptocurrency exchange terecht. Bij beide is het mogelijk om met fiatgeld, zoals de Amerikaanse dollar en de euro, cryptocurrency te kopen.
Kopen bij een broker
Een cryptocurrency broker slaat een brug tussen het traditionele financiële systeem en de wereld van cryptocurrencies. Met andere woorden, het is bij een broker mogelijk om cryptocurrencies zoals bitcoin of ethereum te kopen met het geld zoals we dat kennen: als klant betaal je bijvoorbeeld in euro en ontvang je cryptocurrencies. Je net gekochte cryptocurrencies ontvang je in een cryptocurrency wallet die wordt beheerd door de partij waarbij je koopt of je laat ze versturen naar een persoonlijke wallet die je zelf in beheer hebt.
Bij een broker kan je naast je cryptocurrencies kopen ook je cryptocurrencies verkopen. Een aantal brokers biedt daarnaast de optie om je gekochte cryptocurrencies te verhandelen voor een andere cryptocurrency die wordt aangeboden. Ben je van plan je eerste aankoop te doen? Start dan bij een Nederlandse broker. Je kan dan in het Nederlands meer lezen over de partij en kan hulp krijgen van een Nederlandssprekend supportteam. Zorg dat je onze reviews hierboven ook leest!
Kopen bij een exchange
De voornaamste business van een cryptocurrency exchange is het faciliteren van de handel in cryptocurrencies; het zogeheten traden. Dat betekent dat de focus voornamelijk ligt op het ruilen van cryptocurrencies; dus bijvoorbeeld bitcoin (BTC) voor ethereum (ETH) of bitcoin (BTC) voor cardano (ADA). Toch is het bij steeds meer exchanges mogelijk om ook cryptocurrency met fiatgeld te kopen. Zo biedt de Nederlandse exchange, Bitvavo, bijvoorbeeld de mogelijkheid om met iDEAL cryptocurrency te kopen en kan je ook bij Binance met euro’s terecht. Toch zijn er verschillen. Zo biedt Binance geen support in het Nederlands en ondersteunt de bekende exchange geen iDEAL-betalingen, maar heeft Bitvavo weer minder handelsvolume.
Zijn er kosten verbonden aan cryptocurrency kopen?
Een broker of een exchange is een bedrijf en moet daarom ook inkomsten genereren om te kunnen blijven bestaan. Zo kunnen er kosten worden gerekend voor de transacties die door de broker of exchange voor jou worden gefaciliteerd. Dit kan betrekking hebben op een kooptransactie een verkooptransactie of een handelstransactie. De kosten die worden gerekend verschillen per partij. Meer over de kosten lezen die een partij hanteert? Lees dan, eerder op deze pagina, meer over een specifieke broker of exchange.
Ben ik verplicht mij te verifiëren bij een broker of exchange?
Nederlandse aanbieders van cryptocurrencies, en daarmee brokers en exchanges, zijn op basis van wet- en regelgeving verplicht om de identiteit van klanten te verifiëren voordat zij diensten mogen aanbieden. In de regelmaat duurt het verificatieproces een aantal minuten. De verificatie is onderdeel van de inspanningen van een broker of exchange om de veiligheid van klanten en klantentegoeden zoveel mogelijk te waarborgen.
Hoe veilig zijn brokers en exchanges?
Brokers en exchanges doen er alles aan om de cryptocurrencies van klanten te beschermen. Toch is daarmee diefstal of verlies niet uitgesloten. Zo is het in het verleden gebeurd dat grote hoeveelheden cryptocurrency werden gestolen of kwijt raakten. Gelukkig vallen de Nederlandse aanbieders van cryptocurrency onder strenge wet- en regelgeving (de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) die ervoor moet zorgen dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Wees er wel altijd van bewust dat, wanneer je je cryptocurrency laat beheren door een derde partij, je altijd afhankelijk bent van de veiligheidsmaatregelen die die partij hanteert. Als alternatief kan je je cryptocurrency in eigen beheer houden door deze in een persoonlijke wallet te bewaren. Zo heb je meer controle over de veiligheid van je cryptocurrencies.
In het kort
Waar je het beste cryptocurrencies kan kopen en verhandelen hangt geheel af van je voorkeuren. Om toch leidraad te bieden volgt hieronder een lijstje van vragen die je jezelf zou kunnen stellen wanneer je naar een broker of exchange zoekt:
- Welke betaalmogelijkheden worden er geboden?
- Welke cryptocurrencies worden aangeboden?
- Wat doet de broker of exchange om de veiligheid van mijn tegoed te waarborgen?
- Welke kosten worden er in rekening gebracht?
- In welke taal word ik te woord gestaan als ik hulp nodig heb?
- Wat zeggen andere gebruikers van de broker of exchange?
Onthoud dat het altijd goed is om zelf meer onderzoek te doen zodat je verzekerd en zo veilig mogelijk je aankopen kan doen en kan handelen!