Robin Hazekamp Robin Hazekamp
31/08/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 15:42

Onderzoek naar Nederlands crypto bezit toont verrassend resultaat

Nieuws
Onderzoek naar Nederlands crypto bezit toont verrassend resultaat

Foto: Dutch_Photos/Shutterstock

Volgens de Nederlandse marktanalist Multiscope investeert de gemiddelde Nederlandse belegger ongeveer 11% van zijn vrije vermogen in crypto. In een grootschalig onderzoek onder ruim 4 duizend Nederlanders kwamen een aantal verrassende resultaten naar buiten. Het onderzoek toont belangrijke informatie over het investeringsgedrag van de gemiddelde Nederlander.

‘Halving maakt vraag naar bitcoin vijf keer hoger dan het aanbod’

Gemiddelde omvang investeringsportefeuille gekrompen

Uit de derde editie van de Cryptovaluta Monitor, het onderzoek van Multiscope, blijkt dat het gemiddelde geïnvesteerde bedrag in crypto ongeveer €2.654 bedraagt. De gemiddelde crypto portefeuille is daarmee lichtelijk gekrompen ten opzichte van 2022. Toen lag de gemiddelde totale waarde van door Nederlanders verzamelde tokens rond de €2.830.

De gemiddelde portefeuillewaarde is dan wel gekrompen, maar nog steeds staan Nederlanders 39% in de plus ten opzichte van hun investeringsbedrag. Daarmee lijken de inwoners van ons koude kikkerlandje het over het algemeen vrij goed te doen in de crypto industrie. Toch is er wel een groep van 50% die zegt verlies te hebben gedraaid ten opzichte van hun geïnvesteerde initiële bedrag. 

De portefeuilles van 18- tot 34-jarigen zijn volgens het onderzoek gemiddeld een stuk kleiner dan dat van anderen. Tussen die leeftijdscategorie wordt er over het algemeen rond de €1.071 geïnvesteerd. Dat trekt het algemene gemiddelde flink naar beneden, wat zonder hen rond de €3.470 zou liggen.

Onderzoek naar Nederlands crypto bezit toont verrassend resultaat

Advertentie

Verschil tussen man en vrouw in crypto zichtbaar

Nog steeds is het verschil tussen mannen en vrouwen in de crypto industrie merkbaar. Niet alleen investeren mannen vaker in crypto, ze besteden vaak ook meer. De gemiddelde omvang van de portefeuille van een man ligt rond de €2.902, dat van vrouwen rond de €1.917. Ook stoppen mannen 12% van hun vrije vermogen in crypto, vrouwen maar 5%. 

De long hold is zeer populair onder de gemiddelde Nederlander. Gemiddeld worden crypto 27 maanden lang in een wallet bewaard. Ook daar is er een verschil tussen de geslachten. Waar mannen hun cryptomunten rond de 28 maanden bewaren, doen vrouwen de munten na 23 maanden al van de hand. Mensen met een bruto-inkomen van €4.500 – €5.500 (34 maanden) en + €5.500 (37 maanden) bezitten cryptovaluta het langst.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie