Rico Engelbarts
11/09/2018 17:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/09/2018 17:57

Malta’s strategie om “blockchain eiland” te worden lijkt te werken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
maltas_strategie_om_blockchain_eiland_te_worden_lijkt_te_werken

Premier Joseph Muscat bestempelt Malta’s inspanningen om een crypto en blockchain vriendelijk resort te worden als een “berekend risico” om zo de economie verder te kunnen diversifiëren. Echter lijkt het erop dat Malta’s ambities om een wereldleider te worden voor de crypto industrie ook al resultaat levert.
Meerdere landen buigen zich over het vraagstuk hoe de verspreiding van blockchain en crypto te controleren en reguleren. Malta staat hiermee al enige tijd aan het voorfront. Zo kunnen meerdere prominente crypto-beurzen tegenwoordig Malta als thuisbasis noemen, waaronder OKEx en Binance. Ook heeft de Maltese regering deze zomer meerdere crypto regelgevingen goedgekeurd.
Muscat staat bekend om zijn optimisme omtrent digitale munteenheden. In april uitte Muscat nog dat cryptocurrencies de “onvermijdelijke toekomst van geld” zijn.

Cryptocriminelen steeds slimmer: Politie kan niet bijbenen
Cryptocriminelen steeds slimmer: Politie kan niet bijbenen

De volgende stappen

Volgens Muscat bestaan de volgende stappen uit het verwijderen van zogenaamde “lagen van bureaucratie” om het daardoor makkelijker te maken voor blockchain en crypto bedrijven zich naar malta te kunnen verplaatsen.
Malta staat bekend als een aantrekkelijke locatie voor digitale bedrijven vanwege de open houding van haar ambtenaren. Hiernaast heeft het eiland een erg laag belastingtarief en is haar aandelenbeurs op dit moment in gesprek om ook virtuele assets te kunnen plaatsen.
Ook liet parlementssecretaris Silvio Schembri weten dat ambtenaren samenwerken met PriceWaterhouseCoopers om blockchain vergunningen uit te geven voor gereguleerde instanties. Deze zullen in november beschikbaar zijn.

Advertentie

De toekomst van Malta

De open houding van Maltese ambtenaren tegenover digitale kwesties stelt Malta open als een mogelijk centrum van innovatie. De interesse is er zeker: Recent, rond eind augustus heeft onder andere de digitale beurs Huulk een vergunning aangevraagd in Malta. Het bedrijf wil hiermee zo’n 20 fintech startups aantrekken die ‘Sharia compliant’ zijn en op dit moment verspreid zijn over locaties zoals Turkije of Maleisië.
Er hangt dus een positieve sfeer rond de toekomst van de blockchain-industrie in Malta. Zo bestempelde de Chairman van de Founders Bank, Michael Bianchi, Malta als het “blockchain eiland”. Hiernaast stelde Muscat in een interview dat Malta een baanbreker is op het gebied van crypto regulaties en gelooft dat de EU hoogstwaarschijnlijk “precies zal volgens wat wij op dit moment hier doen”.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Advertentie