Erik Juffermans Erik Juffermans
29/01/2024 15:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/01/2024 15:26

Meerderheid Amerikaanse senatoren is anti-crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
vs-senaat-senatoren-

Foto: Shutterstock/mark reinstein

Een onderzoek van Stand with Crypto, geaffilieerd met Coinbase, wijst uit dat 18 Amerikaanse senatoren momenteel ‘pro-crypto’ zijn, de meerderheid dus niet. Ook laat Stand with Crypto zien hoe pro-crypto de senatoren precies zijn. Dit baseren ze op het aantal ingediende pro-crypto wetsvoorstellen en het aantal crypto statements dat ze maken.

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Politiek is verdeeld

Van alle senatoren zijn de republikeinen Cynthia Lummis en Ted Burr het meest pro-crypto. Lummis diende acht crypto wetsvoorstellen in en maakte 184 crypto statements. Burr diende ook acht crypto wetsvoorstellen in en maakte 25 pro-crypto statements.

Een andere bekende naam in het lijstje is Ted Cruz. Hij is al jarenlang uitgesproken voorstander van de crypto sector. Voorheen was Cruz werkzaam in de staat Texas, maar inmiddels is hij dus senator.

Van de in totaal 18 pro-crypto senatoren zijn er 14 republikein en 4 democraat. Dertig senatoren zijn openlijk anti-crypto. Hiervan zijn er 23 democraat, 5 republikein en 2 onafhankelijk. Er is dus een duidelijke kloof tussen de republikeinen en de democraten wat betreft crypto gezindheid. In totaal zijn er 100 senatoren. Twee voor elke staat.

De speerpunt onder de anti-crypto senatoren is Elizabeth Warren. Zij introduceerde drie anti-crypto wetsvoorstellen en deed 76 openbare statements tegen crypto. Warren advoceert al lang dat crypto wordt gebruikt voor criminele doeleinden zoals terrorisme in het middenoosten.

Advertentie

Crypto support neemt toe

Huidige president Joe Biden wordt geclassificeerd als anti-crypto. Ook toont de data aan dat presidentskandidaten Donald Trump en Robert F. Kennedy richting de kant van pro-crypto neigen. Trump deed overigens vorige week een opvallende crypto belofte tijdens een toespraak in New Hampshire. Hij zei namelijk nooit een Central Bank Digital Currency (CBDC) goed te keuren mocht hij president worden. Lees daar hier alles over.

Hoewel de pro-crypto delegatie in de senaat in de minderheid is, lijkt de groep te groeien. Enkele jaren geleden was een pro-crypto politicus in Amerika een zeldzaamheid. Met de groei van de crypto sector en met groeiende adoptie zal de steun uit de politiek naar verwachting ook blijven groeien. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie