Simon Bosch Simon Bosch
30/07/2022 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/07/2022 11:05

Minister Yellen: economie VS ‘bijzonder sterk’ – goed voor crypto?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Minister Yellen: economie VS ‘bijzonder sterk’ - goed voor crypto?

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Centrale banken van over de hele wereld zijn hard bezig met het opvoeren van de rentes. Dat moet de torenhoge inflatie omlaag brengen, maar het zorgt ook voor grote risico’s. Het maakt de kans dat economieën in een crisis belanden érg groot. Maar volgens Janet Yellen, de Amerikaanse Minister van Financiën, is dat in de Verenigde Staten absoluut nog niet het geval.

OM eist 64 maanden celstraf tegen ‘cryptomixer’ ontwikkelaar
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Economie nog steeds heel sterk

Dat verklaarde ze tijdens een persconferentie na de onthulling van de groeicijfers van de Amerikaanse economie. De economie is onverwacht met 0,9% gekrompen in het tweede kwartaal. Dat is de tweede daling sinds we langzaam uit de pandemie beginnen op te krabbelen, in het eerste kwartaal was de krimp maar liefst 1,6%.

Yellen vindt dat we geen onnodige discussies moeten voeren over de toestand van de economie. Die is volgens haar nog steeds ‘bijzonder sterk’. Ze heeft een punt; nu de economie weer begint op te bloeien is de banenmarkt bijvoorbeeld nog steeds bijzonder krap. Dat geeft aan dat de economie zó sterk is dat bedrijven overal mensen tekort komen om functies te vullen.

Yellen is van mening dat het mogelijk is om de inflatie omlaag te brengen zonder dat het de economie te veel raakt. Dat moet worden bewerkstelligd door de centrale bank de rentes hard genoeg te laten stijgen. Als mensen hierdoor vervolgens minder goederen aanschaffen is dat automatisch een rem op inflatie.

Advertentie

Slaat het om in een recessie?

Het probleem hiermee is dat de krimp al gauw omslaat in een ernstige recessie. Jim Bianco van Bianco Research onderbouwde dit begin deze maand goed. Hij verklaarde toen dat het voor de hand ligt dat de Federal Reserve de rentes blijft opvoeren totdat de inflatie daalt, maar dat de centrale bank hier te ver in gaat.

Je kunt het vergelijken met een plank afzagen. Bianco bedoelde in feite dat het voor de centrale bank moeilijk is om genoeg af te zagen, maar het kan maar één keer over de zaaglijn heen gaan. Als het eenmaal te ver is gegaan is er geen weg meer terug. Dan zit je in een recessie. Of dat goed nieuws of slecht nieuws is voor cryptocurrencies? Dat zullen we moeten afwachten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie