Robin Hazekamp Robin Hazekamp
07/06/2023 16:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2023 16:30

Nieuwe crypto regels in VS zijn hard nodig, maar kan jaren duren

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto beurs Binance opent tegenaanval op financiële waakhond

Foto: JHVEPhoto/Shutterstock

Het mag duidelijk zijn dat het maken van nieuwe regels voor crypto in de VS hard nodig is. Dit kan echter nog jaren duren, waarschuwt Rostin Behnam, voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). 

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Tekort aan regelgeving beperkt cryptomarkt

De CFTC is naast de Securities and Exchange Commission (SEC) de andere grote financiële toezichthouder van de VS. De SEC klaagde deze week de twee grootste crypto exchanges aan terwijl deze bedrijven, en de industrie, al jaren pleiten voor duidelijkere regelgeving.

Gisteren verscheen voorzitter Behnam van de CFTC voor het comité van agricultuur van de VS. In een opening statement uitte Behnam zijn zorgen over het tekort aan regelgeving in de crypto-industrie. In zijn statement legt hij uit dat ook hij al jaren pleit voor betere regels terwijl het proces ver beneden het gewenste tempo ligt.

Hij is van mening dat de volatiele markt ‘uit de schaduw’ gehaald moet worden en moet beschikken over duidelijke regelgeving. Op die manier kan de veiligheid van klanten beter worden gegarandeerd. De toegankelijkheid en transparantie van investeringen in digitale valuta is op bepaalde vlakken ondermaats en dat kan potentiële investeerders afschrikken. 

In zijn statement vertelt hij dat de De Financial Stability Oversight Council (FSOC) een rapport publiceerde over de risico’s van de financiële instabiliteit op de digitale markt. Een van de belangrijkste adviezen is dat het Amerikaanse congres actie onderneemt om het wetgevende gat omtrent crypto en effecten te vullen. Behnam vertelt dat er veel risico’s zijn om Amerikaanse burgers miljoenen te laten investeren in digitale activa zonder regelgeving. 

Advertentie

Benodigdheden voor digitale regelgeving

Nieuwe regelgeving is dus nodig en snel, vindt Behnam. Om dit uit te kunnen voeren, pleit Behnam voor extra bevoegdheid. Volgens Behnam kan de CFTC dit doen zonder huidige wetgeving te schenden. Behnam is van mening dat de CFTC veel kan betekenen voor de huidige mazen in de wet omtrent cybersecurity, crypto mining en andere activiteiten. Indien een crypto exchange faalt, moet volgens hem de nieuwe regelgeving ervoor zorgen dat desbetreffende klanten daar niet onder lijden. 

Benham zegt ook dat de CFTC is proactief is geweest met het beschermen van investeerders in de digitale markt. Volgens Behnam zijn er meer dan $4 miljard aan boetes en schadevergoedingen uitgedeeld over een totaal van 85 zaken. 

Behnam geeft aan aan dat de activiteiten van de CFTC zich beperken tot het oplossen van gepleegde misdaden in plaats van preventie. Daarom uit hij dat het noodzakelijk is dat de CFTC extra bevoegdheden krijgt. In zijn statement eindigt hij met het verzoek voor extra financiering.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie