Erik Juffermans Erik Juffermans
18/01/2024 19:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2024 17:43

Nieuwe strenge Europese crypto wet op komst: wat verandert er?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe strenge Europese crypto wet op komst: wat verandert er?

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

De wetgevers van de Europese Unie zijn het eens over nieuwe crypto maatregelen. Crypto bedrijven moeten extra controles gaan uitvoeren bij transacties van boven de 1.000 euro. De nieuwe regels hebben als doel het tegengaan van witwaspraktijken binnen de crypto sector. Dit meldt Bloomberg.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wetgevers voeren nieuwe crypto wet in

Op woensdag werden wetgevers van de Europese Unie het eens over de nieuwe reglementen. De knoop werd doorgehakt door het Europese Parlement en de Europese Raad. 27 ministers van financiën van de Europese lidstaten maken hieraan deel uit. 

“Deze overeenkomst is onderdeel van het nieuwe anti-witwas systeem van de EU. Het zal de nationale samenwerkingen tegen witwassen en financiering van terreur verbeteren Dit zal garanderen dat fraudeurs, georganiseerde misdaad en terroristen geen manieren meer hebben om hun acties binnen het financiële systeem te legitimeren.”

Aldus Vincent van Peteghem, Belgisch minister van financiën, in een statement. De nieuwe anti-witwasplannen zijn onderdeel van de overkoepelende Europese MiCa crypto wet die de komende jaren zal worden uitgerold in de Europese Unie.

De nieuwe strenge regels moeten eerst nog officieel worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de lidstaten voordat ze kunnen worden doorgevoerd.

De regels hebben overigens niet alleen betrekking op de crypto sector maar ook op de luxegoederen industrie. Onder andere juweliers, autoverkopers en kunsthandelaren moeten strenger gaan controleren op klanten en verdachte aankopen aangeven. Ook komt er een limiet van maximaal €10.000 voor cash betalingen in de gehele Europese Unie.

De Europese MiCa crypto wet

Grote veranderingen zijn dus aanstaande. Maar nog even terugkomend op de Europese MiCa wet. Wat is dit precies?

MiCa staat voor ‘Markets in Crypto-Assets Regulation’. De MiCa wet moet voor meer duidelijkheid gaan zorgen voor participanten binnen de Europese crypto sector. Ook moet de wet meer bescherming gaan bieden aan gebruikers van crypto in Europa.

De MiCa wet zal zonder twijfel het speelveld voor de crypto sector in Europa totaal veranderen. Wil je meer lezen over de aanstaande MiCa wet? Dan is dit artikel iets voor jou.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie