Shariff Lutfi Shariff Lutfi Shariff Lutfi
09/12/2023 13:38 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/12/2023 08:46 Columns

Gaat regelgeving voor crypto de adoptie verder helpen?

icon-columns
Columns
Gaat regelgeving voor crypto de adoptie verder helpen?

Foto: Christophe Licoppe/Shutterstock

Wetgeving loopt altijd achter de technologische feiten aan. En dat zien we ook in de crypto sector gebeuren, die volop aan het innoveren is en steeds groter wordt maar nu dan toch echt de wetten van regelgeving tegen het lijf loopt.

Momenteel zijn er voor crypto’s enkel regels te vinden omtrent witwassen en terrorismefinanciering. Wat mist is de bescherming van consumenten. Met de invoering van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) gaat het Europese crypto speelveld voorgoed veranderen.

Wil je bovendien up-to-date blijven over Bitcoin (BTC), interessante altcoins en een winstgevend crypto portfolio opbouwen? Join dan de gratis Discord hier: https://discord.gg/8Gs8fcCRnm 

Alhoewel de MiCa eindelijk meer duidelijkheid aan crypto bedrijven biedt en de consument beter wilt beschermen tegen fraude en oplichting, heb ik toch ook mijn zorgen over mijn privacy ten aanzien van crypto transacties. Voordat we daar op ingaan, wat biedt MiCa op hoofdlijnen?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
 • Advertentie
 • Anycoin Direct

Waarom is MiCa eigenlijk nodig?

De afgelopen jaren werd het steeds duidelijker dat er vanuit Europa meer duidelijkheid en transparantie zou moeten komen voor Europese crypto bedrijven om te kunnen opereren. We kennen natuurlijk de verhalen rondom gerommel met klanttegoeden van FTX en het falen in het behoud van stabiliteit van stablecoin USTC van Terra Luna. Tegelijkertijd ondersteunt MiCa ook de verdere innovatie onder crypto bedrijven.

Advertentie

Bescherming voor consumenten

Voor crypto bedrijven komen er nieuwe eisen om haar klanten te beschermen. Zo mogen er geen misleidende reclames gemaakt worden of kopers bewust verkeerd informeren. Daarnaast hebben de crypto bedrijven de verplichting om te waarschuwen voor de risico’s die aan crypto transacties verbonden zijn. Kopers krijgen voortaan inzicht in de whitepaper (een soort prospectus) van cryptomunten en producten.

‘De blockchain gaat ons leven meer veranderen dan het internet’
 • icon-columns
  Columns

Vergunning

Bovendien moeten crypto bedrijven en uitgevers van stablecoins (coins die een 1:1 waarde hebben met een valuta zoals de dollar of euro) daarnaast een vergunning verkrijgen om actief te mogen zijn op de Europese markt.

Wat gaat de Bitcoin halving voor de koers betekenen?
 • icon-columns
  Columns

Toezicht van de AFM en DNB

Het toezicht op crypto verstevigt zich ook. Crypto’s en crypto bedrijven vallen straks ook onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en niet alleen onder De Nederlandsche Bank (DNB). De AFM gaat voortaan ook mee kijken of de handel in crypto’s volgens de regels gebeurt en of crypto bedrijven consumenten genoeg beschermen. De DNB gaat toezien op bijvoorbeeld de uitgifte van stablecoins en controleert of deze daadwerkelijk gedekt worden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
 • Advertentie
 • Bitvavo

Witwasbestrijding

Crypto bedrijven krijgen met de MiCa nu ook te maken met aanvullende regels voor witwasbestrijding en terrorismefinanciering. De uitvoeringswet Transfer of Funds Regulation (TFR) is gereviseerd en voor crypto dienstverleners gaan nieuwe Know Your Customer (KYC) verplichtingen gelden. Dit is het proces van het verifiëren van de identiteit van een nieuwe klant en de verantwoording voor het ingebrachte vermogen in crypto.

Crypto bedrijven die onder de verordening vallen, zullen ook informatie over de verzender en begunstigde van een crypto transactie moeten gaan uitwisselen.

MiCa voorziet ook maatregelen om verdachte transacties te detecteren en melden. Crypto exchanges en uitgevers van wallets zijn verplicht om een systeem te installeren waarmee ze verdachte en ongebruikelijke transacties kunnen opsporen. Op het moment dat zij zulke transacties herkennen, zijn ze verplicht om deze aan instanties te melden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
 • Advertentie
 • Bitvavo

Zorgen

Enerzijds juich ik de komst van duidelijke regelgeving die in de basis dient voor de bescherming van consumenten erg toe. Anderzijds vind ik het zorgelijk dat transacties proactief gemonitord worden. En dat jouw identiteit gekoppeld gaat worden aan crypto transacties. Het wilde westen in Europa is er dan wel een beetje vanaf voor de crypto markt. Daarnaast druist het, wat mij betreft, in op de pseudonimiteit die geboden werd bij het gebruik van bitcoin en crypto.

Andere zorgen die ik heb is de bescherming van persoonlijke klant- en identiteitsgegevens die door de diverse crypto bedrijven opgevraagd moeten worden. Wat wordt met deze data gedaan? Komt het niet op straat te liggen? Of wordt data niet gewoon doorverkocht?

Enfin, we kunnen in ieder geval concluderen dat de verdere implementatie van MiCa twee kanten van dezelfde medaille heeft.

Wil je bovendien up-to-date blijven over Bitcoin, interessante altcoins en een winstgevend crypto portfolio opbouwen? Join dan de gratis Discord hier: https://discord.gg/8Gs8fcCRnm 

 

Deel dit artikel
Shariff Lutfi

Shariff heeft een aantal jaren werkervaring in de IT en innovatie in de financiële sector. Hij kwam in 2015 in aanraking met blockchain en crypto en heeft sindsdien het onderwerp niet meer losgelaten. Momenteel werkt hij als freelancer in de blockchain sector en maakt content via Studio Crypto over crypto om beginners te helpen met het vergroten van hun kennis.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie