Erik Juffermans Erik Juffermans
27/07/2023 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2023 15:30

Nieuwe wetten aangenomen in “reusachtige overwinning” voor crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin koers kwakkelt als gevolg van nieuwe economische cijfers

Foto: rarrarorro/Shutterstock

Na jaren van wetgevende onduidelijkheid voor de crypto sector in de Verenigde Staten, komt er binnenkort eindelijk een grote verandering. The House of Financial Services Committee heeft op woensdag namelijk twee wetten aangenomen die wetgevende duidelijkheid moeten verschaffen. Wat betekent dit precies voor de crypto sector?

Nieuwe EU-toezichthouder komt met strengere controle op cryptomarkt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Historische mijlpaal voor bitcoin en crypto

De eerste wet, the Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act, werd overtuigend aangenomen in een 35 tegen 15 stemronde. Deze eerste wet moet duidelijk vaststellen bij welke Amerikaanse financiële toezichthouders crypto-bedrijven moeten registeren: de Securities and Exchange Commission (SEC) of de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

In de wet staat ook een proces beschreven hoe bedrijven aan de SEC kunnen aantonen dat hun projecten voldoende gedecentraliseerd zijn. Dan kunnen ze vervolgens hun digitale valuta als digitale goederen registeren bij de CFTC. Republikeins lid van het congres, French Hill, is trots op  de wet:

“We hebben een belangrijke wet gecreëerd die sterke consumentenbescherming vaststelt en duidelijke regels voor marktparticipanten terwijl we innovatie in de Verenigde Staten waarborgen.”

De twee wet, the Blockchain Regulatory Certainty Act, is bedoeld om het “blockchain ontwikkelaars en dienstverleners” makkelijker te maken in de VS. Voorbeelden hiervan zijn crypto miners en decentralized finance (DeFi) platformen. Ook deze wet werd aangenomen. Tom Emmer, een politicus en crypto voorstander, noemt de aanname van de wet een “reusachtige overwinning.”

“Dit is een reusachtige overwinning voor de Verenigde Staten. We zijn namelijk een stap dichterbij om Amerikanen de controle te geven over de toekomst van de peer-to-peer digitale economie.”

Niet alle crypto wetsvoorstellen aangenomen

Niet alle voorgestelde wetten zijn echter aangenomen. Zou zou The Digital Assets Market Structure wet volgens de kritiek te veel in het voordeel zijn van alleen de crypto sector en bestaande richtlijnen te veel negeren. De wetten moeten volgens de tegenstanders een combinatie zijn van de belangen van de industrie en de financiële toezichthouders. 

Desalniettemin is de aanname van de twee crypto wetten mooi nieuws. Na jaren van onduidelijkheid werd dat tijd. Vooral de laatste paar maanden was de chaos groot. Hopelijk brengt de aanname van de eerste twee crypto wetten meer duidelijkheid voor de Amerikaanse crypto sector.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie