Roy van Krieken Roy van Krieken
17/05/2024 21:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2024 17:49

Noord-Korea gebruikte Tornado Cash om $150 miljoen aan crypto wit te wassen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El mercado crypto gana terreno en la lucha contra Corea del Norte

Foto: Astrelok/Shutterstock

Uit een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat Noord-Korea in maart van dit jaar via het crypto-mixer platform Tornado Cash een megabedrag aan gestolen cryptocurrency heeft witgewassen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tornado Cash en de Lazarus Group

Tornado Cash is al vaker in opspraak gekomen, waarin zorgen worden geuit. Het platform heeft als functie om de oorsprong en eigenaren van cryptocurrencies te verdoezelen door middel van de tokens van verschillende gebruikers samen te voegen en daarna opnieuw te verdelen.

Volgens de VN werd het geld vorig jaar gestolen door Noord-Koreaanse hackers, vaak aangeduid als de Lazarus Group, van de cryptocurrency exchange HTX, dat meldt Reuters. de hackers gebruikten Tornado Cash vervolgens om de herkomst van het geld ontraceerbaar te maken.

Advertentie

Internationale sancties

De Verenigde Staten hebben Tornado Cash in 2022 een sanctie opgelegd, omdat het bedrijf hulp zou hebben verleend aan Noord-Korea. In 2023 zijn twee van de oprichters van Tornado Cash in 2023 aangeklaagd voor het faciliteren van praktijken voor een cybercriminele groep die gelinkt is aan Noord-Korea, waarbij meer dan $1 miljard aan tegoeden werden witgewassen.

Alexey Pertsev, een ontwikkelaar van Tornado Cash, werd  in Nederland schuldig bevonden aan het witwassen van $1,2 miljard aan illegaal verkregen fondsen en kreeg een gevangenisstraf van ruim vijf jaar opgelegd. Eerder vandaag werd bekend dat Pertsev in hoger beroep gaat tegen deze straf.

Ondanks deze maatregelen blijven privacyprotocollen zoals Tornado Cash populair onder hackers en fraudeurs over de hele wereld. In mei van dit jaar werd $53 miljoen aan gestolen Ethereum (ETH) naar Tornado Cash verplaatst, aldus onderzoeksbureau PeckShield.

Gigantische cryptoscam van $130 miljoen opgerold door justitie
Gigantische cryptoscam van $130 miljoen opgerold door justitie

Miljarden aan gestolen geld

Tussen 2017 en 2024 hebben de VN-onderzoekers 97 cyberaanvallen van Noord-Korea op cryptobedrijven onderzocht. Deze aanvallen hebben naar schatting $3,6 miljard opgeleverd. In 2024 werden alleen al elf gevallen van cryptodiefstal onderzocht. Deze gevallen waren samen goed voor een totale waarde van $54,7 miljoen. Veel van deze aanvallen zouden zijn uitgevoerd door Noord-Koreaanse IT-werknemers.

Noord-Korea heeft de afgelopen jaren aanzienlijke inkomsten gegenereerd via zogenaamde IT-werknemers die in het buitenland actief zijn. Deze inkomsten worden vaak gebruikt om de sancties die het land sinds 2006 opgelegd heeft gekregen te omzeilen en om hun ballistische raket- en nucleaire programma’s te financieren.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Advertentie