Roy van Krieken Roy van Krieken
05/01/2024 21:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2024 18:15

Noord-Koreaanse crypto hackers stelen $600 miljoen in 2023

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins

Foto: arindambanerjee / Shutterstock.com

Een verontrustende trend in cybercriminaliteit heeft de internationale gemeenschap gealarmeerd: Noord-Koreaanse hackers hebben naar schatting $600 miljoen aan cryptocurrencies gestolen in 2023. Crypto-analysebedrijf TRM Labs meldt echter dat dit slechts een fractie is van de $3 miljard die sinds 2017 is ontvreemd. Deze ontwikkeling heeft geleid tot topoverleg tussen drie grootmachten: de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto hacks door Noord-Korea

Onlangs vond een belangrijk overleg plaats tussen de nationale veiligheidsadviseurs van de VS, Zuid-Korea en Japan in Seoul. Het drietal besprak de voortdurende dreiging van Noord-Koreaanse crypto-hackers en hoe deze activiteiten bijdragen aan de financiering van massavernietigingswapens. De bijeenkomst benadrukte de noodzaak voor gecoördineerde actie tegen deze cyberdreiging, inclusief het delen van inlichtingen en het ontwikkelen van effectievere methoden voor het volgen en neutraliseren van deze illegale activiteiten.

Noord-Korea’s geavanceerde hackoperaties, waaronder de beruchte Lazarus Group, blijven een significante uitdaging vormen voor de hele crypto markt. Deze groepen gebruiken geavanceerde technieken om crypto te stelen en wit te wassen, vaak via crypto mixers zoals Tornado Cash. De internationale gemeenschap heeft gereageerd met strengere sancties en verboden, maar de hackers blijven nieuwe methoden ontwikkelen om deze maatregelen te omzeilen. Dit onderstreept de noodzaak van een aanhoudende en adaptieve respons van zowel de cryptogemeenschap als overheden wereldwijd.

“De hackerscapaciteiten van Noord-Korea vereisen voortdurende waakzaamheid en innovatie van bedrijven en overheden. Ondanks opmerkelijke vooruitgang in cyberbeveiliging onder beurzen en toegenomen internationale samenwerking bij het opsporen en terugvinden van gestolen geld, zal 2024 waarschijnlijk verdere verstoring zien van ’s werelds meest productieve cyberdief.” aldus TRM Labs.

Advertentie

Kernwapens betalen met bitcoin

In totaal zouden de Noord-Koreanen al meer dan $3 miljard hebben gestolen de afgelopen paar jaar. Een astronomisch bedrag, dat mogelijk zelfs gebruikt wordt voor het financieren van het kernwapenprogramma van het land. Een zorgelijke zaak dus.Het is van cruciaal belang dat zowel individuen als instellingen hun beveiliging versterken en samenwerken om deze vorm van cybercriminaliteit te bestrijden. Als de wereld steeds afhankelijker wordt van digitale valuta, is de strijd tegen hackers en dieven van essentieel belang om de veiligheid en stabiliteit van het financiële systeem wereldwijd te waarborgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie