Tim Kamp Tim Kamp
27/03/2024 19:57 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2024 19:57

OM eist 64 maanden celstraf tegen ‘cryptomixer’ ontwikkelaar

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
OM eist 64 maanden celstraf tegen 'cryptomixer' ontwikkelaar

Foto: robert coolen/Shutterstock

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 64 maanden geëist voor de 29-jarige Alexey Pertsev. Hij is een ontwikkelaar die aan Tornado Cash werkte, een privacygerichte decentrale applicatie die op het Ethereum-netwerk draait. Dat schrijft CoinDesk. Eerder kwam de Rus in het nieuws naar voren toen hij opgepakt werd voor mogelijke criminele activiteiten.

Solana memecoin oplichter opgepakt in Londen na miljoenenfraude
Solana memecoin oplichter opgepakt in Londen na miljoenenfraude

Rus aangeklaagd in Nederland voor crypto-miljardenzaak

Gisteren en vandaag moest Pertsev in ‘s-Hertogenbosch terechtstaan voor aantijgingen van witwassen van 1.2 miljard dollar. Daarvoor heeft hij al meerdere maanden in de gevangenis doorgebracht in afwachting van zijn tweedaagse proces. De rechter zal het vonnis uitspreken op 14 mei, zo meldde de rechtbank.

Tornado Cash is een dienst voor crypto die is ontworpen om de oorsprong van cryptotransacties te verbergen. Met behulp van deze dienst worden cryptomunten ‘gemixt’, waardoor het moeilijk wordt om ze terug te traceren door een regulerende instantie of andere partijen.

De zaak heeft betrekking op betrokkenheid van Pertsev bij witwasactiviteiten door middel van de Tornado Cash-applicatie. De Nederlandse autoriteiten hebben de aanklacht ingediend op basis van het gebruik van deze privacytool voor illegale doeleinden.

Daarbij benadrukken zij dat dergelijke technologieën misbruikt zijn voor het verbergen van criminele activiteiten zoals het witwassen van geld. In de aanklacht staat dat Pertsev tussen 9 juli 2019 en 10 augustus 2022 “een gewoonte maakte van het plegen van witwassen van geld.”

Advertentie

Witwaspraktijken reiken verder dan de Nederlandse grens

In augustus 2022 werd Pertsev gearresteerd en gevangengezet, maar werd pas in april 2023 vrijgelaten in afwachting van zijn rechtszaak. Tegen juni 2022 had Tornado Cash al de aandacht getrokken van het Financial Advanced Cyber Team (FACT), een onderdeel van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), dat een onderzoek startte.

Hackers maakten maar al te graag gebruik van de anonimiteit van Tornado Cash. Koraanse hackersgroep Lazarus heeft volgens een Amerikaanse onderzoek naar verluidt $450 miljoen witgewassen door middel van de applicatie. Het Britse blockchainbedrijf Elliptic meldde niet veel later dat diezelfde criminelen nog eens $12 miljoen door het platform heen heeft gehaald.

De uitspraak in de zaak tegen Pertsev zal waarschijnlijk belangrijke precedenten scheppen voor toekomstige rechtszaken met betrekking tot privacygerichte cryptoprojecten. Het kan de koers bepalen voor hoe overheden wereldwijd omgaan met vergelijkbare technologieën en de mensen erachter.

De zaak tegen Pertsev is controversieel. Dat komt omdat een crypto-mixer op zichzelf niet per se illegaal is omdat er ook niet-illegale dingen mee gedaan kunnen worden. Volgens sommigen is de aanklacht tegen Pertsev dan ook onterecht, omdat hij enkel aan de software zelf werkte.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie