Protest in Amsterdam na arrestatie ontwikkelaar crypto mixer

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Protest in Amsterdam na arrestatie ontwikkelaar crypto mixer

Foto: TTstudio/Shutterstock

Een week na de arrestatie van de 29-jarige Tornado Cash ontwikkelaar Alexey Pertsev protesteert een groep van ongeveer 50 crypto- en privacyvoorvechters op de Dam in Amsterdam. Xenia Malik, de vrouw van Pertsev, hielp de demonstratie te organiseren en neemt er ook deel aan. Ze hoopt dat het protest publiciteit zal brengen over de aard van Pertsevs arrestatie.

Tornado Cash ontwikkelaar Alexey Pertsev werd vorige week gearresteerd door de Nederlandse autoriteiten op verdenking van het witwassen van zo’n $1 miljard aan gestolen geld. De Nederlandse autoriteiten beweerden dat de mensen achter Tornado Cash op grote schaal winst maakten met deze transacties.

#FreeAlexPertsev

Hoewel crypto mixers niet illegaal zijn, bieden ze anonimiteit bij het uitvoeren van transacties, wat misbruikt is om illegaal verkregen geld wit te wassen.

Moeten ontwikkelaars worden vervolgd als hun code wordt gebruikt voor dit soort illegale activiteiten? De protesteerders zijn het hier niet mee eens en stellen dat Pertsev niet verantwoordelijk moet worden gehouden voor het schrijven van open-source code, ongeacht hoe deze wordt gebruikt door anderen.

Op de eventpagina voor het protest wordt geschreven dat de beschuldigingen tegen Alex dreigen het hele open-source software segment om zeep te helpen. “Niemand zal het aandurven om open-source code te schrijven en te publiceren, niemand zal investeren in het segment als ze verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor het gebruik van de tool die ze hebben gemaakt door andere partijen.”

Ook Oxorio mede-oprichter Petr Korolev spreekt zich uit over het voorval. 

“Aan de ene kant is Alex mijn vriend, ik maak me zorgen om hem, zijn vrouw kan hem al twee weken niet bezoeken, en we begrijpen niet wat er aan de hand is. Aan de andere kant is dit een belangrijke zaak, en ik ben bang dat als Alex schuldig wordt bevonden, dat een precedent zal scheppen dat ontwikkelaars van open-source code zou kunnen treffen,” 

Volgens Korolev is Pertsev niet officieel aangeklaagd maar wel ondervraagd over zijn rol in het ontwikkelen van het protocol. 

Woensdag heeft de Finse productmanager Daria Mironova een Change.org petitie opgezet om aandacht te vragen voor de redenen van de arrestatie. Inmiddels is deze petitie al zo’n 1700 keer getekend. 

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie