FIOD arresteert ontwikkelaar crypto mixer Tornado Cash in Amsterdam

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El cofundador del exchange de BTC Bitzlato, de nuevo en libertad

Foto: TheCorgi/Shutterstock

Onlangs werd onder meer door de Amerikaanse overheid de jacht geopend op crypto mixer Tornado Cash. De dienst werd voor Amerikanen verboden en op de zwarte lijst gezet. Nu blijkt dat een van de oprichters van Tornado Cash is aangehouden door de FIOD in Amsterdam. Mogelijk zou hij betrokken zijn bij het witwassen van grote hoeveelheden geld.

FIOD onderzoek crypto mixer

Volgens de website van de FIOD startte een cybercrime eenheid van de organisatie in juni van dit jaar een strafrechtelijk onderzoek naar Tornado Cash. Het vermoeden bestond dat Tornado Cash op zeer grote schaal criminele geldstromen onder de radar doet verdwijnen. De FIOD stelt ook dat er sinds 2019 zeker $1 miljard is witgewassen door Tornado Cash.

Binnen het onderzoek naar Tornado Cash is op woensdag 10 augustus ook een 29-jarige verdachte aangehouden in Amsterdam. Hij zou een van ontwikkelaar zijn van Tornado Cash en wegens zijn rol bij de crypto mixer wordt hij nu van serieuze misdrijven beschuldigd.

“De FIOD heeft op woensdag 10 augustus in Amsterdam een 29-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen met het mixen van cryptovaluta via de gedecentraliseerde Ethereum mixingservice Tornado Cash.”

Daarnaast geeft de FIOD aan dat verdere aanhoudingen niet zijn uitgesloten.

Crypto mixers en criminaliteit

Dat de FIOD een strafrechtelijk onderzoek startte naar Tornado Cash en dat deze dienst in de Verenigde Staten werd verboden komt niet geheel als een verrassing. Uit een rapport van Chainalysis dat onlangs werd gepubliceerd bleek namelijk dat crypto mixers op grote schaal door criminelen worden gebruikt.

Dit rapport stelt zelfs dat maar liefst 23% van alle activa die door mixers zoals Tornado Cash wordt gehaald uit het criminele circuit afkomstig is. Dat zal overheidsinstanties in verschillende landen ook niet zijn ontgaan en dat valt natuurlijk bij hen in het verkeerde keelgat. Een felle reactie is dan eigenlijk ook vrij logisch.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie