Kevin Schijven Kevin Schijven
06/10/2021 13:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/10/2021 13:33

SEC kan en gaat crypto niet verbieden, zegt voorzitter Gary Gensler: “Dat is aan het Congres”

Nieuws
SEC kan en gaat crypto niet verbieden, zegt voorzitter Gary Gensler:

Foto: Tada Images/Shutterstock

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zegt dat zijn instantie geen plannen heeft om cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) te verbieden. Hij geeft zelf toe dat de SEC dit helemaal niet kan doen.

Gensler beantwoordde op 5 oktober vragen over de regulering van crypto tijdens een hoorzitting met de House Committee on Financial Services. Op de vraag of de Verenigde Staten het recente verbod van China zal volgen, zegt Gensler: “Dat is aan het Congres.”

Echter meldt Gensler dat hij nog steeds overtuigd is dat veel crypto voldoen aan de criteria van een security, oftewel een effect of investeringscontract. Dat zou volgens Gensler veel tokens onder het toezicht van de SEC brengen, vooral met oog op consumentenbescherming voor beleggers.

Gensler kaart ook weer zorgen omtrent zogeheten stablecoins aan, crypto waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere activa of valuta, meestal de Amerikaanse dollar. Hij noemt ze een dreiging voor de financiële stabiliteit en wederom pokerchips.

Ook is Gensler van mening dat cryptocurrency-exchanges zich moeten registreren bij de SEC en dat geldt wellicht ook voor gedecentraliseerde exchanges (DEX), verbonden aan de decentralized finance (DeFi) markt. Volgens Gensler hebben dit soort DeFi platformen alsnog een gecentraliseerde protocol.

Ten slotte ontving Gensler ook veel kritiek. Patrick McHenry van het Huis van Afgevaardigden haalt fel uit naar de uitspraken van Gensler:

“Sommige van die opmerkingen die u hebt gemaakt, hebben vragen opgeroepen in de markt en de zaken niet duidelijk gemaakt. Je hebt schijnbaar oppervlakkige opmerkingen gemaakt die markten in beweging brengen, je hebt de regelgeving genegeerd door een verklaring af te leggen zonder eerlijk proces, en je hebt in wezen de Amerikaanse investeerders op de vingers getikt.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie