Kevin Schijven Kevin Schijven
22/09/2021 11:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2021 11:12

Amerikaanse SEC haalt hard uit naar crypto: ‘stablecoins zijn pokerchips,’ wel positief over Bitcoin-bedenker

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Amerikaanse SEC haalt hard uit naar crypto stablecoins zijn pokerchips, wel positief over Bitcoin-bedenker

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is nog steeds van mening dat de SEC de juiste autoriteit in de VS is om de cryptocurrency markt te reguleren.

De meeste crypto zouden namelijk voldoen aan de definitie van een security (effect), zegt de toezichthouder in een interview met de Washington Post op 21 september.

Gensler spreekt vooral over stablecoins, dat zijn crypto waarvan de waarde aan een andere activa of valuta is gebonden, meestal de Amerikaanse dollar. Gensler meldt dat de SEC momenteel een rapport opstelt over stablecoins samen met minister van Financiën Janet Yellen. Zij beweerde eerder dit jaar nog dat crypto vooral illegaal worden gebruikt, dat was zonder onderbouwing natuurlijk.

“We hebben veel casino’s hier in het Wilde Westen, en de pokerchip zijn deze stablecoins.”

Aldus Gensler. Ook herhaalt de voorzitter dat cryptocurrency-exchanges als Coinbase zich moeten registeren bij de SEC. Dat is vanwege het feit dat zij duizenden tokens aanbieden waarvan “de kans zeer groot” is dat zij securities zijn.

“Die platforms moeten binnenkomen en ze moeten uitzoeken hoe ze zich kunnen registreren. Niet veel hebben dat gedaan, dus ik ben echt bang dat we deze handhavingszaken zullen blijven aandragen, maar er zal een probleem zijn. Er zal een probleem zijn op uitleenplatforms en op handelsplatforms. En eerlijk gezegd, als dat gebeurt, denk ik dat veel mensen gekwetst zullen worden.”

Gensler benadrukt vervolgens dat proactieve regelgeving voor crypto belangrijk is. Zijn uitspraken zijn enigszins frappant omdat er juist al jaren kritiek tegen de SEC is dat de instantie geen duidelijkheid verschaft.

Coinbase wil daarom ook niet langer wachten en gaat naar verluidt binnenkort zelf regelgeving voorstellen. De crypto-beurs moest onlangs zijn nieuwe lening dienst annuleren na dreiging van de SEC.

Toch had Gensler ook lovende woorden voor Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin (BTC). Hij noemde zij uitvinding een “katalysator voor verandering over hoe centrale banken en de particuliere sector met betalingssystemen omgaan.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie