Erik Juffermans Erik Juffermans
07/05/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/05/2023 07:00

SEC keert beloning van $279 miljoen uit aan anonieme klokkenluider

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
XRP in de problemen vanwege tegenstrijdige uitspraak Terra

Foto: simon jhuan/Shutterstock

De Security Exchange Commission (SEC) is de beruchte Amerikaanse toezichthouder die de crypto sector scherp in de gaten houdt. Op vrijdag maakte de SEC bekend een beloning van maar liefst 279 miljoen dollar uit te keren aan een klokkenluider. Dat maakt de commissie bekend in een persbericht.

Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Grote mijlpaal voor de SEC

De SEC werkt vaker samen met klokkenluiders om financiële overtreders te berechten. Hierbij moet vermeld worden dat het niet enkel over overtredingen binnen de crypto sector gaan overigens. De beloningen zijn meestal tussen de 10 en 30 procent van de geconfisceerde buit. Beloningen worden daarnaast alleen uitgekeerd bij een doorslaggevende tip.

De 279 miljoen dollar die de SEC uitkeert aan de anonieme klokkenluider is een historisch record. Het is tevens meer dan alle uitgekeerde beloningen in het vorige kalenderjaar. Vorig jaar keerde de financiële waakhond namelijk in totaal 229 miljoen dollar uit, verdeeld over 103 beloningen.

Volgens de SEC is het een belangrijke mijlpaal, en een bevestiging van de effectiviteit van het klokkenluider programma.

“De grootte van de beloning – de grootste in de historie van het programma – bemoedigd niet alleen klokkenluiders om naar buiten te treden met waardevolle informatie over potentiële financiële overtredingen, maar het reflecteert ook het geweldige succes van ons klokkenluider programma”, aldus Gurbir Grewal, directeur bij de SEC.

Klokkenluider blijft anoniem

Om de klokkenluider te beschermen is er geen informatie bekend gemaakt over de identiteit van de entiteit of over welke zaak het gaat. Het is dus ook niet vast te stellen of het een zaak in de crypto sector of een zaak op Wall Street betreft.

Wel werd er bekend gemaakt dat de klokkenluider in kwestie zeer cruciale informatie aanleverde in een zaak waar de SEC al langer aan werkte.

“De klokkenluider leverde assistentie, waaronder meerdere interviews en geschreven getuigenissen, die cruciaal was voor het succes van de zaak,” aldus Creola Kelly, hoofd van het klokkenluider programma. 

Hoewel de crypto sector zeker geen goede band heeft met de SEC, is de toezichthouder desalniettemin een belangrijke pilaar in de stabiliteit van het Amerikaanse financiële wereldje. De crypto sector wordt door de SEC zelf beschreven als het ‘wilde westen’. Maar ook in andere financiële sectoren wordt niet altijd volgens de regeltjes gewerkt. De SEC speelt een belangrijke rol in het binnen de perken houden van malafide praktijken. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie