Thom Derks Thom Derks
28/01/2023 15:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2023 15:00

SEC voorzitter Gary Gensler: “3 manieren om crypto scam te herkennen”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
SEC voorzitter Gary Gensler:

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

Het Amerikaanse leger organiseerde gisteren een live-audiosessie met Twitter Spaces, en daar was de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) ook aanwezig. Tijdens de Twitter Spaces besprak SEC-voorzitter Gary Gensler onder andere hoe je een scam binnen de crypto industrie kunt herkennen. Volgens Gensler is het herkennen van dit soort oplichting wellicht niet zo moeilijk als je denkt.

Ripple moet $2 miljard megaboete betalen in XRP zaak, eist waakhond
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto Scams

Hierbij haalde Gensler onder andere een oude wijsheid van zolder: “als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.” Er zijn volgens de voorzitter van het machtige toezichtsorgaan een paar dingen waar je op kunt letten. Als die risicofactoren aanwezig zijn, dan is het waarschijnlijk een gevalletje te mooi om waar te zijn.

Over het algemeen zijn het drie zaken die een crypto-project tot een scam maken. Het eerste wat Gensler aanhaalt is dat er niet voldoende documentatie of duidelijkheid is over het project. Wat gaan het team achter het project doen en hoe willen ze dat aanpakken en bereiken?

Als tweede is het belangrijk dat een project voldoet aan de bestaande wet- en regelgeving. Is daar niets over terug te vinden? Dan is dat volgens Gensler een slecht signaal. Als laatste moet een project kunnen uitleggen wat het precies doet. Als dat niet kan, dan is het maar de vraag of er daadwerkelijk sprake van iets waardevols is.

Advertentie

XRP rechtszaak

Ook herhaalde de voorzitter van de SEC nogmaals zijn oordeel dat de meeste cryptovaluta kwalificeren als securities, oftewel effecten. Dit is het vraagstuk dat onder andere speelt in de rechtszaak tussen de SEC en Ripple. Volgens de SEC heeft Ripple met het op de markt brengen van XRP een illegale effectenuitgifte gedaan.

Je kunt dit het beste vergelijken met een bedrijf dat zonder zich aan de regels te houden aandelen op de markt brengt. In het kader van de bescherming van de consument mag dit niet zomaar. “De meeste cryptocurrencies voldoen niet aan de effectenwetgeving, terwijl ze dat wel zouden moeten doen,” aldus Gensler.

De enige cryptocurrency die volgens Gensler in ieder geval niet kwalificeert als effect is bitcoin (BTC). Over de rest moet de SEC nog een duidelijk oordeel vellen en dat kan weleens heel negatief uitpakken voor de industrie.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie