Roy van Krieken Roy van Krieken
02/06/2024 19:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/06/2024 15:37

SEC wil crypto kapot maken, claimt Coinbase met nieuwe documenten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto Ontbijt: mega marktcrash, wending in Coinbase rechtszaak & meer

Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), onder leiding van voorzitter Gary Gensler, heeft de afgelopen jaren fel tegen de crypto sector opgetreden. De overheidsinstantie heeft rechtszaken aangespannen tegen verschillende bedrijven, waaronder Binance, Ripple en de cryptocurrency exchange Coinbase.

De rechtszaak tussen Coinbase en de SEC begon in juni, toen de overheidsinstantie beweerde dat Coinbase handelde als een niet geregistreerde exchange. In maart oordeelde rechter Katherine Polk Failla in het voordeel van de overheidsinstantie. Daarmee geeft ze aan dat de betrokken transacties binnen het kader van effecten vallen.

Cryptogemeenschap juicht na positieve uitslag Europese verkiezingen
Cryptogemeenschap juicht na positieve uitslag Europese verkiezingen

Crypto onderdrukking door de Amerikaanse overheid?

In een recente indiening heeft Coinbase scherpe beschuldigingen geuit tegen de SEC voorzitter. Daarbij beweren ze dat hun acties gericht zijn om de crypto sector te verstikken. Het bedrijf beweert dat de SEC inconsistente en onhoudbare juridische claims maakt en een onderdrukkende campagne voert tegen de industrie.

Daarnaast zou de overheidsinstantie volgens Coinbase niet voldoen aan haar plicht om naleving van de regels mogelijk te maken en behandelt het volgens de exchange regelgeving als wapens om ongewenste industrieën te ontmantelen.

In de zaak heeft advocaat John Deaton in mei nog een belangrijke stap gezet door een ondersteunende brief in te dienen bij de rechtbank. Deaton, die ook een campagne voert voor de Amerikaanse Senaat, behandelt de zaak pro bono en richt zich op de belangen van de gebruikers van het Coinbase handelsplatform. Hij vertegenwoordigt 4.701 klanten.

Advertentie

SEC verliest zaak tegen mining bedrijf

Waarbij Coinbase een tegenslag te verduren kreeg, zijn er ook bedrijven die weten te winnen van de SEC. Een goed voorbeeld hiervan is de langdurige juridische strijd tussen de overheidsinstantie en Debt Box, een bedrijf gespecialiseerd in blockchain mining.

De zaak, die in 2023 begon, werd aangespannen door de SEC op beschuldiging van illegale activiteiten. Debt Box onthulde echter documenten die aantoonden dat de SEC fouten had gemaakt en valse verklaringen had afgelegd. Hierdoor werd de bevriezing van de activa van Debt Box teruggedraaid.

De federale rechter Robert Shelby heeft de SEC opgedragen om maar liefst $1 miljoen aan advocatenkosten en $750.000 aan bewindvoeringskosten terug te betalen aan Debt Box. De uitspraak markeert een belangrijke overwinning voor Debt Box en zet de SEC onder druk.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie