Erik Juffermans Erik Juffermans
03/02/2024 08:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2024 18:39

Spanje start testfase met stablecoin gedekt door euro

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
spanje-crypto-stablecoins-altcoin

Foto: Shutterstock/ezphoto

Spanje gaat beginnen met het testen van een stablecoin gedekt door de euro. Het Spaanse Fintech bedrijf Monei ontfermt zich onder toezicht van de Bank of Spain over de testfase. Dit meldt Monei in een bericht op 29 januari. De testfase moet de geschiktheid van de EURM stablecoin voor transacties gaan testen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Spanje start stablecoin pilot

De testfase zal volgens de berichtgevingen van Monei een gelimiteerde groep gebruikers bevatten. Ook is bekendgemaakt dat elke EURM token 1 op 1 gedekt wordt door euro’s die in beheer zijn bij Spaanse banken zoals BBVA en Caixabank.

Volgens Alex Saiz Verdaguer, de CEO van Monei, is de stablecoin pilot “een stap naar de complete digitalisatie van betalingen”. Het gebruik van een stablecoin voor betalingen is volgens hem “veiliger, beter te programmeren, goedkoper, democratischer en liberaler” dan huidige betalingssystemen.

Betalingen met EURM zijn volgens het bericht van Monei binnen enkele miliseconden te verwerken. De transactiekosten bedragen daarnaast slechts “duizendsten van een euro per transactie”. Ook bevat de infrastructuur van EURM speciale opties voor bedrijven zoals vaste maandelijkse of dagelijkse betalingen voor werknemers.

Spanje gaat eigen weg met CBDC plannen

Hoewel het niet expliciet genoemd wordt lijken de plannen met de EURM onderdeel te zijn van de Spaanse Central Bank Digital Currency (CBDC) plannen. Sinds 2022 is de Spaanse centrale bank, de Bank of Spain, al bezig met het werken aan een CBDC. In het verleden maakte de bank al bekend een eigen CBDC te ontwikkelen, onafhankelijk van de Europese plannen voor een gezamenlijke digitale euro.

Vorige maand kondigde de Bank of Spain al testen aan voor hun CBDC met Cecabank, Abanca en de Adhara Blockchain.

Hoewel Spanje dus zijn eigen weg lijkt te belopen wat betreft de CBDC plannen, gaf het Spaanse ministerie van economische zaken wel aan de MiCa crypto wet te gaan implementeren.

De MiCa crypto wet, kort voor Markets in Crypto Assets Regulations, is een Europese overkoepelend crypto raamwerk dat binnen de Europese Unie de richtlijnen uit moet gaan zetten voor de crypto industrie. Vanaf dit jaar zullen de Europese crypto wetgevingen naar verwachting uitgerold gaan worden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie