Kevin Schijven Kevin Schijven
29/12/2023 15:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/12/2023 12:55

Terra (LUNA) vonnis zet zeer gevaarlijk precedent voor andere crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Veredicto de Terra (LUNA) puede ser muy peligroso para otras cryptos

Foto: Stock Studio 4477/Shutterstock

De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder, krijgt steun van een rechter in de strijd tegen de crypto sector.

Een rechter in New York heeft namelijk geoordeeld dat het Terra (LUNA) project en zijn oprichters “ongeregistreerde effecten” hebben aangeboden en verkocht. Dat kan grote gevolgen hebben voor de crypto-industrie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Terra cryptomunten zijn investeringscontracten, zegt rechter

De rechter in kwestie heeft geoordeeld dat Terraform Labs, het bedrijf achter het Terra-ecosysteem, en medeoprichter Do Kwon, zich schuldig hebben gemaakt aan het verkopen van ongeregistreerde effecten.

Dat betekent dat cryptomunten als LUNA, UST, wLUNA en MIR allemaal onder de Amerikaanse effectenwetgeving vallen en daarmee onder het toezicht van de SEC. Ze zouden namelijk als investeringscontracten fungeren.

“Er bestaat geen daadwerkelijk geschil dat UST, LUNA, wLUNA en MIR effecten zijn, want het zijn investeringscontracten”, aldus rechter Jed Rakoff.

Advertentie

Een gevaarlijk precedent voor de crypto industrie

De aanklacht tegen Terraform Labs en medeoprichter Do Kwon werd door de SEC aangespannen in februari dit jaar.

De uitspraak komt overeen met de bewering van de SEC dat de meeste cryptovaluta als effecten moeten worden geclassificeerd en onder de bevoegdheid van de waakhond vallen. De uitspraak kan mogelijk een gevaarlijk precedent scheppen voor andere cryptovaluta.

De SEC beschuldigt Terraform labs van het orkestreren van fraude van miljarden. Toch heeft de rechter ook een aantal claims in het voordeel van Terraform Labs geoordeeld. Het gaat dan om het aanbieden van zogenaamde ‘security-based swaps.’

Terraform Labs ging in 2022 ten onder na de dramatische ineenstorting van de algoritmische stablecoin UST. LUNA was verbonden aan de stablecoin, en doordat het systeem van het algoritme stukliep, stortte ook de waarde van LUNA compleet in. Meer dan $40 miljard ging verloren.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Rechtszaak nog niet voorbij, gevolgen voor crypto onduidelijk

Terraform Labs is het natuurlijk niet eens met de uitspraak. Een woordvoerder zegt:

“We zijn het absoluut niet eens met de beslissing en geloven niet dat de UST stablecoin of de andere tokens in kwestie effecten zijn. Bovendien worden de fraudeclaims van de SEC niet ondersteund door bewijsmateriaal, en we zullen ons tijdens de rechtszaak krachtig blijven verdedigen tegen deze waardeloze beschuldigingen.”

De resterende fraudeclaims zullen naar een rechtszaak met een jury gaan, die gepland staat voor 24 januari 2024.

De rechtszaak zal nauw gevolgd worden door de industrie, aangezien het verdere implicaties kan hebben voor de toekomst van de crypto-industrie en de classificatie van crypto als effecten.

De SEC klaagde dit jaar ook meerdere grote crypto exchanges aan voor het overtreden van de effectenwetgeving. De toezichthouder had in de aanklachten een groot aantal cryptovaluta bestempeld als effecten, waaronder cardano (ADA) en solana (SOL).

Eind 2020 klaagde de SEC hieromtrent al Ripple aan, het bedrijf achter XRP. Afgelopen zomer oordeelde de rechter in een eerste uitspraak dat de secundaire verkoop van XRP, dus via beurzen, niet geldt als effecten. Ook die rechtszaak is echter nog niet voorbij.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie