Kevin Schijven Kevin Schijven
17/10/2021 14:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/10/2021 14:08

Tether (USDT) en Bitfinex krijgen miljoenenboete, wat hebben ze gedaan?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Tether (USDT) en Bitfinex krijgen miljoenenboete, wat hebben ze gedaan

Foto: Steve Heap/Shutterstock

Het verhaal omtrent Tether en zijn reserves krijgt weer een staartje. De Amerikaanse financiële toezichthouder, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), heeft een boete uitgedeeld aan Tether, uitgever van de USDT stablecoin en aan zusterbedrijf Bitfinex, een cryptocurrency-exchange.

De bedrijven hebben een schikking met de CFTC getroffen en betalen een boete van maar liefst $42,5 miljoen. Dat blijkt uit een aankondiging van de toezichthouder, gepubliceerd op 15 oktober:

“Van ~ 1/6/16 tot 2/25/19 heeft Tether niet bekendgemaakt dat het ongedekte vorderingen en niet-fiat activa in zijn reserves had opgenomen en ten onrechte zou hebben beweerd dat het routinematige, professionele audits zou ondergaan om te bewijzen dat het te allen tijde “100% reserves aanhield.””

Aldus het persbericht over Tether. Het bedrijf moet hiervoor een boete van maar liefst $41 miljoen betalen. Daarnaast zou volgens de CFTC Bitfinex zich schuldig gemaakt hebben aan “illegale, niet-beursgenoteerde handelsgoederentransacties.” Ook zou de bitcoin (BTC) beurs geopereerd hebben als een zogenaamde “futures commission merchant” zonder te registreren bij de toezichthouder. Het bedrijf moet hiervoor een boete van $1,5 miljoen betalen.

Tether advocaat Stuart Hoegner reageert op het nieuws in een statement op Twitter. Hij zegt dat als onderdeel van de schikking Tether en Bitfinex niet toegeven dat zij fouten hebben gemaakt.

Hij zegt ook dat het om een oude periode gaat, toen Tether problemen met banken had en op andere bedrijven, waaronder Bitfinex, leunde voor hulp met de bewaring van activa. Volgens de advocaat erkent de CFTC dat inmiddels alle problemen zijn opgelost en dat de toezichthouder geen schendingen constateerde in de huidige activiteiten van Tether.

Tether, wiens USDT stablecoin inmiddels een marktkapitalisatie van bijna $70 miljard heeft, trof begin dit jaar al een schikking met de New York State Attorney General voor een boete van $18,5 miljoen omtrent hetzelfde onderwerp. Onlangs deed ook financieel persbureau Bloomberg onderzoek naar deze reserves.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie