Tornado Cash is zonder verklaring op slot na arrestatie oprichter

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Tornado Cash is zonder verklaring op slot na arrestatie oprichter

Foto: A. Solano/Shutterstock

Begin deze week hebben de Verenigde Staten de crypto-mixer Tornado Cash op een zwarte lijst geplaatst. Het is nu illegaal voor inwoners van de VS om de dienst te gebruiken, en gisteren is zelfs één van de medeoprichters in Amsterdam gearresteerd. Nu is ook de Decentralized Autonomous Organization (DAO) opgedoekt.

Tornado Cash mixer bestaat niet meer

Daarmee lijkt er officieel een einde te zijn gekomen aan de bekende mixer. Gisteren ontstond er nogal wat oproer toen bleek dat één van de oprichters en tevens programmeurs was opgepakt. Hij zou in principe niet direct iets illegaals hebben gedaan. De DAO van Tornado Cash was verantwoordelijk voor het beleid van de mixer, maar nu is deze plotsklaps offline gehaald.

Het officiële Twitterkanaal vermeldt dat als gevolg van de sancties niet alleen de dienst zelf aan banden werd gelegd, maar ook de GitHub-pagina, persoonlijke GitHub-accounts van Tornado Cash-ontwikkelaars, het Tornado Cash-domein op Ethereum en alle USDC-contracten op Tornado Cash. Er zou meer dan 75.000 USDC op de adressen van de mixer hebben gestaan.

Ook de plug-ins van Infura en Alchemy, die niet direct van Tornado Cash zelf komen, vallen ook onder de sancties. Leden van het bijbehorende Discord-kanaal verklaren op Twitter dat ook deze chatgroep is opgedoekt.

Onduidelijkheid over offline gehaalde DAO

Waarom de DAO ook offline is gehaald is niet officieel duidelijk, alhoewel het natuurlijk voor de hand ligt dat het door de sancties komt. Kort voordat de site offline ging werd er volgens gebruikers nog gestemd over het toevoegen van een multi-sig-functie voor de kas. Hier zou zo’n 21,6 miljoen dollar in drie verschillende wallets in zitten. De stemming zou door 100% van de deelnemers zijn goedkgekeurd, alhoewel het om slechts twaalf deelnemers ging die 51.000 Tron (TRX) toe hebben gevoegd.

Inmiddels overweegt ook de uitgever van de DAI-stablecoin, MakerDAO, serieus om DAI’s peg (koppeling) met de dollar te laten varen omdat Circle de USDC op Tornado Cash niet meer erkende. Later meer hierover op Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Advertisement
Advertisement