Roy van Krieken Roy van Krieken
01/03/2022 19:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2022 19:02

VS roepen crypto exchanges op sanctie omzeiling Rusland tegen te gaan

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
VS roepen crypto exchanges op sanctie omzeiling Rusland tegen te gaan

Foto: Vladimirkarp/Shutterstock

President Biden en zijn overheid hebben een oproep gedaan aan Amerikaanse crypto exchanges om ervoor te zorgen dat digitale activa niet gebruikt zullen worden door Rusland om harde sancties te omzeilen. De angst bestaat dat Rusland in grote mate zal grijpen naar de crypto industrie om de sancties die het land zijn opgelegd teniet te doen, dit tot de ergernis van Westerse overheden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Russische sancties

Volgens een rapport van Bloomberg dat vandaag werd gepubliceerd hebben afgevaardigden van het Amerikaanse Ministerie van Financiën met enige urgentie Amerikaanse crypto exchanges, zoals we in Nederland Bitvavo kennen, opgeroepen om sanctie omzeiling te voorkomen. Ook de vice-premier van Oekraïne heeft deze oproep aan crypto exchanges over de hele wereld gedaan.

Naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne hebben Westerse landen draconische maatregelen genomen om Rusland te isoleren van de rest van de wereld en de economie onderuit te halen. Het lijkt erop dat deze sancties enorme effecten hebben voor de Russische economie.

De Russische roebel is totaal in elkaar gezakt en doordat een aantal grote Russische banken uit het SWIFT betalingssysteem zijn gegooid, is het voor veel Russische bedrijven en inwoners niet meer mogelijk om aan buitenlandse bedrijven geldzendingen te doen.

Crypto als omzeiling

Om die reden zal Rusland proberen om naar de crypto industrie te grijpen. Door het grenzeloze karakter van cryptocurrencies zou de crypto sector Russische bedrijven en individuen in staat kunnen stellen om zonder al te grote problemen onder de sancties uit te komen. Inmiddels is de crypto handelsactiviteit in Rusland al enorm gestegen.

Crypto exchanges hebben natuurlijk de macht om hier een stokje voor te steken, al zal dit volgens veel exchanges haaks staan op hetgeen de crypto industrie juist voor zou moeten staan. De grootste crypto exchange Binance heeft inmiddels al bekend gemaakt dat zij personen die specifiek het doelwit zijn van Westerse sancties niet zullen bedienen. De gemiddelde Russische staatsburger zal echter gewoon welkom zijn bij Binance.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie