Roy van Krieken Roy van Krieken
25/02/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2023 13:00

Wapenleveranties aan Oekraïne massaal met crypto betaald

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Bumble Dee/Shutterstock

Gisteren was het precies een jaar geleden dat Rusland met tanks en soldaten buurland Oekraïne binnentrok. Gedurende dit jaar zijn er enorm veel donaties gedaan aan Oekraïne, en het blijkt nu dat cryptocurrencies hier een belangrijke rol in hebben gespeeld.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto donaties

Oekrainse ‘digitale onderminister’, Alex Bornyakov, liet dit weten in een interview met Yahoo Finance. Volgens hem is maar liefst 60% van alle wapens die zijn gedoneerd door private actoren aan de Oekraïense strijdkrachten betaald met cryptocurrencies! 

Volgens Bornyakov werd dit mede mogelijk gemaakt door het feit dat de leveranciers van de wapens massaal besloten om cryptocurrencies als betaalmiddel te accepteren. Dit om de rompslomp die gemoeid gaat met het traditionele betalingsverkeer te omzeilen.

“Als we het traditionele financiële systeem zouden gebruiken, zou het dagen duren. […] We waren in staat om de aankoop van vitale items in een mum van tijd veilig te stellen via crypto, en wat verbazingwekkend is, is dat ongeveer 60% van de leveranciers in staat waren om crypto te accepteren, dit had ik niet verwacht. […] Bedrijven die goederen produceren zoals kogelvrije vesten, helmen en verschillende soorten richtkijkers, zelfs zij konden crypto ontvangen,” zei Bornyakov.

Oekraïne wordt op grote schaal gesteund

Binnen 24 uur nadat de oorlog uitbrak werden er al miljoenen aan crypto gedoneerd aan Oekraïne. Een week later had het totale bedrag dat in crypto werd gedoneerd al de $50 miljoen gepasseerd. De Oekraïense overheid had destijds zelfs een officiële overheidswallet opgezet waar mensen hun crypto aan konden schenken.

Onderminister Bornyakov gaf in het interview ook aan dat donaties afkomstig zijn geweest van een grote verscheidenheid aan organisaties en individuen, waaronder veel Russen. Wel zijn gedoneerde cryptocurrencies die werden geschonken door organisaties die op een zwarte lijst staan geretourneerd.

“Donaties aan Oekraïne variëren van één dollar tot miljoenen dollars. […] Crypto biedt in bepaalde gevallen een anonieme manier om geld over te maken. We zagen dat sommige Russen ons een aanzienlijk bedrag doneerden. De Russische mensen die gedoneerd hebben, hebben aanzienlijke bedragen gestuurd,” zei Bornyakov.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie