Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
27/03/2024 18:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2024 14:37

Worldcoin krijgt verbod opgelegd in Portugal

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin krijgt verbod opgelegd in Portugal

Foto: Robert Way/Shutterstock

De populaire altcoin Worldcoin komt steeds vaker in de problemen. Nu heeft het project het aan de stok met Portugal. De gegevensbeschermingsautoriteit (CNPD) van het land heeft Worldcoin bevolen om de verzameling van persoonlijke gegevens in 90 dagen tijd op te schorten. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Worldcoin in de problemen in Portugal

De Portugese autoriteiten verwijzen naar het aanzienlijke risico voor de rechten van burgers op gegevensbescherming. Het besluit werd genomen nadat meer dan 300.000 mensen in Portugal hun biometrische gegevens aan Worldcoin hebben verstrekt.

De CNPD geeft aan dat de opdracht om de gegevensverzameling stop te zetten tijdelijk is. De overheidsinstantie zal ondertussen onderzoek doen naar klachten. 

Naast Portugal hebben ook Spanje en Kenia activiteiten van Worldcoin opgeschort of verboden. Privacyactivisten, waaronder het in het Engeland gevestigde Big Brother Watch, hebben hun zorgen geuit over de verzameling van persoonlijke, met name biometrische, gegevens.

Advertentie

Reactie vanuit Worldcoin

Tools for Humanity, de belangrijkste software bijdrager aan Worldcoin, en Jannick Preiwisch, de functionaris voor gegevensbescherming bij de Worldcoin Foundation, hebben gereageerd op recente ontwikkelingen. 

Ze laten weten dat het project voldoet aan alle wetten en voorschriften die de verzameling en overdracht van biometrische gegevens reguleren. Echter geven ze ook aan de rol en verantwoordelijkheden van gegevensbeschermingsautoriteiten te respecteren. Ze hebben aangegeven actief kwesties zoals de aanmeldingen van minderjarigen in Portugal aan te pakken.

Solana activiteit neemt toe door memecoins, volgt de koers?
Solana activiteit neemt toe door memecoins, volgt de koers?

Acties om gebruikersgegevens

Het project kondigde onlangs nog aan de manier waarop met gebruikersgegevens wordt omgegaan fundamenteel te veranderen. Door het invoeren van ‘personal custody’ wordt het bewaren van persoonlijke en biometrische gegevens overgedragen aan de gebruiker zelf. 

Dit betekent dat mensen die een World ID willen, niet langer verplicht zijn hun gegevens te laten opslaan en versleutelen door het project. De stap is bedoeld om het vertrouwen tussen Worldcoin en zijn gebruikers te versterken en tegelijkertijd een nieuwe privacy-norm te stellen in de crypto industrie. 

Met de biometrische gegevens die nu opgeslagen op de persoonlijke apparaten van de gebruikers, zoals smartphones, biedt Worldcoin zijn gemeenschap volledige zeggenschap over hun eigen informatie. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie